Obrenovac, 19.04.2024

RIZIK ZA STARIJE OSOBE


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2020.
Da li prekomerna hidratacija može da utiče na mentalno zdravlje?

Foto:Depositphotos/Vadim Vasenin
Dehidratacija može da prouzrokuje glavobolju i nekoliko fizioloških problema, a u rizičnu grupu spadaju, pre svega, starije osobe.

Postavlja se pitanje da li prekomerna hidratacija može da utiče na mentalno zdravlje i time se bavila nova studija. Dehidratacija može da prouzrokuje glavobolju, letargiju, vrtoglavicu i mnoga druga stanja, u zavisnosti od toga koliko je ozbiljna.

"Kako starimo, naše zalihe vode opadaju zbog smanjenja mišićne mase, naši bubrezi tada slabije zadržavaju vodu, a hormonalni signali koji pokreću žeđ i motivišu unos vode postaju prigušeni", objasnila je doktorka Hilari Betankort.

Stariji ljudi takođe imaju veći rizik od kognitivnih oštećenja. Kako bi izmerili nivo hidratacije svakog učesnika, istraživači su u njihovoj krvi pogledali koncentraciju različitih supstanci i jedinjenja, uključujući natrijum, kalijum, glukozu i azot uree. Svi učesnici su prošli i testove kognitivnih funkcija.

Na prvi pogled, istraživači su pronašli povezanost između odgovarajuće hidratacije i dobrih rezultata u testovima kognitivnih funkcija.

Međutim, rezultati su postali manje jasni kada su istraživači prilagodili svoju analizu zbunjujućim faktorima.

"Kada smo izračunali godine, obrazovanje, sate spavanja, nivo fizičke aktivnosti i dijabetesni status i analizirali podatke odvojeno za muškarce i žene, povezanost sa hidratacijskim statusom i unosom vode je smanjena", kazala je dr Betankort.

Mada je povezanost između nivoa hidratacije i kognitivnih performansi kod starijih muškaraca ostala misterija, koautor studije profesor Ašer Rosinger savetuje da odrasli ne bi trebalo da rizikuju svoje zdravlje i zanemaruju pravilnu hidrataciju organizma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE