´╗┐ Kortizol nam tanji ┼żivce

Obrenovac, 21.08.2018

Kortizol nam tanji ┼żivce


Izvor: Ve─Źernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2018.
Nivo hormona stresa je leti znatno viši

Foto:Shutterstock


´╗┐

Ako ste nervozni od vru─çine, za to postoji nau─Źno objašnjenje. Naime, nova nau─Źna studija pokazala je da zajedno sa ┼żivom u termometru raste i hormon stresa u našem organizmu. Ovo otkri─çe je osvetlilo novu stranu fenomena "letnjeg bluza" koji nau─Źnike intrigira ve─ç godinama.

Sada postoji mnoštvo dokaza koji toplo vreme povezuju sa agresijom, suicidnoš─çu i nasiljem. Poljski tim nau─Źnika je otkrio da na vru─çinu tako reagujemo zbog hormona stresa - kortizola, koji je ni┼żi zimi nego leti, zbog ─Źega nas vru─çina ─Źini razdra┼żljivim. Nau─Źnici su objasnili da to mo┼że da ima i uticaj na zdravlje jer je ova hemikalija veoma va┼żna u regulisanju še─çera, soli i te─Źnosti u telu.

Doktorka Dominika Kanikovska sa Univerziteta medicinskih nauka u Poznanju ka┼że da je pravo iznena─Ĺenje što leti imamo viši nivo ovog hormona.

"Ova otkri─ça su u suprotnosti sa tradicionalnim shvatanjem leta kao "lakšeg" godišnjeg doba", ka┼że ona.

Mnogobrojne teorije sugerisale su da pove─çanje temperatura ubrzava rad srca, pove─çava nivo testosterona i drugih metaboli─Źkih reakcija koje su okida─Ź za simpateti─Źki nervni sistem, zbog ─Źega su ljudi agresivniji. Doktorka Kanikovska i njene kolege ka┼żu da je razlog jednostavan: za sve to zaslu┼żan je uticaj vremena na kortizol. O njemu se govori kao o hormonu stresa jer se u krvotok osloba─Ĺa u stresnim situacijama.

Grupa istra┼żiva─Źa analizirala je studente medicine dva nasumi─Źna dana tokom leta i tokom zime, a utvrdili su da je nivo kortizola viši leti. Kanikovska naglašava da je istra┼żivanje bilo veoma detaljno i da su tokom perioda testiranja - celih 24 sata - na svaka dva sata u uzorcima pljuva─Źke merili nivo korizola i markere zapaljenja.

Markeri zapaljenja nisu se drasti─Źno menjali u zavisnosti od godišnjeg doba.

VIŠE NASILjA LETI

Ideju da istra┼żuju o ovoj temi nau─Źnici su dobili analiziraju─çi podatke o kriminalu, koji su pokazali da je ve─ça stopa nasilja leti, posebno u danima koji su topliji od proseka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE