Obrenovac, 20.02.2019

Nemerljive vrednosti meda


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2018.
Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke.

Foto:Shutterstock
Da biste imali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, izbegli aktuelne prehlade i grip, doživeli srećno poznije doba, svakog dana bi trebalo da organizam počastite supenom kašikom meda, i to na prazan želudac.

Najmlađima treba dati polovinu ove mere, savetuju stručnjaci.

Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke. Med je pogodan i za osobe koje imaju problema sa želucem, odnosno pate od gastritisa. One med treba da konzumiraju posle jela. Ukoliko se med uzima uz čaj ili mleko, uvek ga treba potapati u topao, a nikako u vreo napitak.

Glavni sastojci meda su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza. Tu su i enzimi, kiseline i minerali. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe - B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C.

Sveukupno, med sadrži više od 70 dragocenih sastojaka. Koliko med zaista vredi, možda najbolje pokazuje podatak o tome da kilogrami ovog pčelinjeg proizvoda ima hranljivu vrednost kao 3 kg ribe, 6 kg pomorandži, 50 jaja, od 10 do 12 kg povrća.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE