Obrenovac, 29.03.2020

SOLARIJUM JE IZUZETNO OPASAN


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2019.
Nemojte birati ovaj način za promenu tena!

Foto:Printscreen
Sunčanje u solarijumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto, upozorava Svetska zdravstvena organizacija. Stručnjaci su potpuno sigurni i da su solarijumi opasni po život.

Korišćenje tog aparata svrstano je u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma, kao azbest ili pušenje. Ultraljubičasto zračenje kvarcnih lampi naročito može da ugrozi zdravlje dece i mladih do 30 godina.

Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije procenjuju da je solarijum štetan isto kao kad bi ste popili čašu arsena, koji je jak hemijski element, a njegove soli su izazivači raka, ili ako bi ste udisali bojni gas koji uništava kožu i stvara rane.

Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma-najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

"Želimo da vidimo upozorenja i starosna ograničenja u salonima sa solarijumima. Mlađima od 18 godina trebalo bi da bude zakonom zabranjeno da ih koriste jer je mlada koža veoma osetljiva", rekla je Kejt Arni iz Britanskog udruženja za proučuvanje malignih tumora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE