Obrenovac, 25.03.2019

KOLIKO JE MAJONEZ ZAPRAVO NEZDRAV?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.07.2018.
Prepun je kalorija i masnoća, ali ove dobrobiti niste znali!

Foto:Profimedia
Pre svega, majonez je prepun kalorija i masnoća. Samo jedna kašika majoneza sadrži oko 90 kalorija i čak 10 grama masnoća (što je oko 15.4 posto preporučene dnevne količine).

Dodatan problem je i činjenica da ljubitelji majoneza verovatno ne koriste kašike za merenje kada pripremaju sendviče, stoga mogu vrlo lako preterati s unosom kalorija.

Ostali argumenti protiv majoneza

Gore navedene statistike rezultat su sastojaka koji se koriste u pripremi. Možda će vas iznenaditi podatak da se majonez sastoji uglavnom od ulja. Malo žumanceta i nekog kiselog sastojka, poput limunovog soka, koriste se kako bi dopunili glavni sastojke, a zatim počinje proces emulgiranja koji tečnost pretvara u poznatu kremastu teksturu.

Proizvođači majoneza najčešće koriste sojino ili neka druga biljna ulja, koja se uglavnom dobijaju od genetski modifikovanih sastojaka. Drugim rečima, podstiče se široka upotreba pesticida kako bi se dobili sastojci za pripremu majoneza.

Argumenti za majonez

Najsnažniji argument protiv majoneza je udeo masnoća. Međutim, vašem telu su potrebne masnoće! Naravno, nisu sve iste, a poželjne su one nezasićene koje mogu popraviti nivo holesterola u krvi i stabilizovati vaš srčani ritam. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline mogu se pronaći u nekim popularnim uljima, kao što su suncokretovo i maslinovo ulje. Problem s uljima koja se koriste u izradi majoneza je činjenica da su ona bogata omega-6 masnim kiselinama. Iako su nužne za naše zdravlje, preterana upotreba omega-6 masnih kiselina može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa te upalnih poremećaja.

Sami pripremite zdraviju varijantu

Pripremom domaćeg majoneza bez aditiva možete uživati u rezultatima svog rada i biti sigurni da ste doneli dobru odluku za vaše telo. Nerafinirana ulja i domaća jaja zapravo su prilično zdravi sastojci, a majonez možete vrlo jednostavno i sami pripremiti.

Klasičan recept za pripremu uključuje žumanca, ulje, sirće i/ili limunov sok, a po želji možete dodati i malo začina. Izbor zavisi isključivo od vas, samo pripazite da ne koristite štetne sastojke poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE