Obrenovac, 20.06.2019

AKO STE PUŠAČ, OVO MORATE JESTI!


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2019.
Tri namirnice koje čine čuda za pluća...

Foto:Shutterstock
Svi dobro znamo da je pušenje štetno za naše zdravlje i da značajno povećava rizik od raka pluća.

Rizik plućnih bolesti, kao i nastanak raka drastično smanjuje prestanak pušenja, ali ako zanemarujete tu činjenicu i svakodnevno udišete nikotin, trebala bi da birate šta će se naći na vašem tanjiru.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su da pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje pluća, pa ih je poželjno češće konzumirati ako ste pušač.

U istraživanju je učestvovalo 680 ljudi od kojih su neki bili pušači, neki bivši pušači i nepušači, a odgovarali su na pitanja vezana za njihovu ishranu.

Svi su bili podvrgnuti merenju na spirometriji, metodi koja meri plućnu funkciju, odnosno plućni volumen i brzinu protoka vazduha kroz disajne puteve prilikom udisanja ili izdisanja.Test je ponovljen i 10 godina kasnije.

Rezultati su pokazali da su pušači koji su konzumirali puno jabuka, banana i paradajza imali najmanje oštećenja na plućima tokom tog perioda.

Naučnici objašnjavaju da je razlog za to što su te namirnice bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala disajnih organa, potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća i pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE