Obrenovac, 02.04.2020

DECA MRZE POVRĆE, A POSTOJI RAZLOG


Izvor: Net.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2019.
Njima je ova hrana kao ZADATAK

Foto:Profimedia
Naučnici su otkrili da postoji odličan razlog zbog kog većina dece mrzi da jede povrće.

Deci je potrebno mnogo više energije nego odraslima, stoga se instinktivno okreću hrani koja im pruža veliku količinu energije. Povrće nije nabijeno kalorijama stoga za decu nema smisla da jedu hranu koja im neće dati potrebnu energiju.

Drugi biološki razlog je pomalo gorak ukus povrća. U prirodi, otrovne i toksične stvari su najčešće gorke. Međutim, gorke komponente opasne su u velikim količinama, ali u povrću ih nema toliko da bi naštetile deci. Deca se mnogo više oslanjaju na svoje instinkte, a to ima smisla budući da je njihov kapacitet detoksikacije manji nego kod odraslih osoba stoga su podložniji preopterećenju toksinima.

Razlog zbog kog odrasli jedu povrće usprkos gorkom ukusu jeste vreme - odrasle osobe imale su dovoljno vremena da otkriju da povrće neće ubiti. Takođe, s vremenom su razvili i toleranciju na gorak ukus.

Asocijacija koja se stvara kod određenog stimulansa nije najpozitivnija kada je reč o povrću. Deca povezuju hranu bogatu masnoćama i šećerom (sladoled, torta, kolači) s pozitivnim sećanjima kao što su rođendanske proslave, praznici ili nagrade. S druge strane, povrće se povezuje s manje pozitivnim sećanjima. Zbog toga deca vide brzu hranu kao nagradu, a povrće kao zadatak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE