Obrenovac, 17.06.2019

Manjak vode u organizmu utiče na razmišljanje


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2018.
Naučnici su utvrdili da gubitak tečnosti koji odgovara dva odsto težine sportista za rezultat ima poremećaje kognitivnih funkcija

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Čak i takva blaga do umerena dehidriranost vodi do poremećaja pažnje i otežanih sposobnosti donošenja odluka, navosi se u radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadacima koji zahtevaju pažnju, motoričku koordinisanost i takozvanu izvršnu funkciju koja uključuje na primer snalaženje na geografskim kartama, pravopis, računanje ili korekturu tekstova. 

"Već znamo da fizička spremnost pati kad se pređe prag od dva odsto telesne mase, posebno nakon vežbanja u toplom okruženju", kaže istraživač Mindi Milard Staford, profesorka na fakultetu bioloških nauka Instituta za tehnologiju u Džordžiji. 

"Zbog toga se postavilo pitanje šta se događa u mozgu uz isti gubitak tečnosti što je prilično često kod ljudi koji su aktivni ili rade na otvorenom. Kao što je ćelijama mišića potrebna voda, tako je potrebna i ćelijama našeg mozga." 

Efekti takve dehidracije nisu bili dramatični, ali su rasli s rastom dehidriranosti, kaže Milard-Staford. 

Nova studija nije prva koja istražuje dejstvo dehidriranosti na kognitivne funkcije ali ranije su imale protivrečne rezultate jer je bilo obuhvaćeno malo ispitanika. Stoga je Milard Staford svojim istraživanjem obuhvatila ranija 33 istraživanja sa ukupno 413 odraslih osoba. 

U okviru tih istraživanja ispitanici bi nakon fizičkih telesnih aktivnosti po toplom vremenu i uz uskraćivanje tečnosti izgubili od jedan do šest odsto težine. 

Doktor Ronald Rot, profesor hitne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu koji nije bio uključen u istraživanje ocenjuje da je pravi trenutak za takve studije zbog globalnog zagrevanja i podseća vikend sportiste i one predanije koliko je važno uzimati dovoljno tečnosti. 

"Mislim da ovo osnažuje nešto što smo i inače smatrali tačnim", kaže on. Poruka je - što ste više dehidrirani to manje britko um radi i vaše sposobnosti donošenja odluka brzo stradaju. 

Rot podseća da su simptomi dehidriranosti opšta nemoć, slabost mišića, smanjeno lučenje urina, zbunjenost. Za toplije dane preporučuje da se unapred napravi plan vežbanja kako dehidriranost ne bi dovela do pogrešnih odluka. 

Rot upozorava i da ne treba konzumirati prevelike količine vode jer to može dovesti do opasnog stanja - hiponatremije. 

"Važno je znati dobro uravnotežiti unos i gubitak tečnosti", kaže on i upućuje na jednostavan način - kontrolisati boju urina koja je vrlo svetla ako se unosi previše vode, a intenzivna i tamnije žuta ako je urin koncentrisan, odnosno ako je osoba dehidrirana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE