Obrenovac, 21.05.2019

SADA ZNAMO KO JE GLAVNI 'KRIVAC'


Izvor: Avaz.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2018.
Ovo je razlog zašto ne možemo da odolimo hrani čak i kad smo siti

Foto:Thinkstock
Kako uopšte zavolimo masnu hranu? Nauka je dala odgovor i na to pitanje i glavni krivac je ni manje ni više nego - majčino mleko.

Majčino mleko je „krivo“ što volimo hranu bogatu masnoćama, zaključak je Marka Titgemajera iz kelnskog Instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank.

Pod uticajem majčinog mleka snažno reagujemo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje.

Osim u majčinom mleku, u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je i da masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osećaj zadovoljstva, a kombinacija ove dve vrste hrane pojačava taj efekat zadovoljstva potiskujući osećaj sitosti.

"To je razlog i zašto ne prestajemo da jedemo i kad smo siti" - kaže Titgemajer. A taj osećaj zadovoljstva neke ljude dovodi gotovo do zavisnosti od nezdrave hrane kao što su čips ili slatkiši.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE