Obrenovac, 14.04.2024

GLAVNI OKIDAČ ZA HIPERTENZIJU


Izvor: Lovesensa,Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2019.
Ako vam se ovo događa svakog dana, imaćete opasno visok pritisak

Foto:Shutterstock
Visok krvni pritisak ili hipertenzija je rizično stanje koje može da izazove razne zdravstvene probleme, piše Lovesensa.

Hipertenzija ugrožava funkcionisanje krvnih sudova, srca i organa poput mozga, bubrega i očiju. Ako se visok pritisak ne kontroliše, povećava se rizik od opasih srčanih oboljenja.

Naučnici ističu da je stres, pored načina ishrane, jedan od glavnih okidača za visok pritisak. Stres uzrokuje fizičke promene u telu, jer organizam reaguje na povećanje hormona stresa, odnosno na veću prisutnost adrenalina i kortizola u krvi.

U trenucima stresa naše telo se priprema za borbu, menja se konstrukcija krvnih sudova, oslobađa se više krvi u krvotok, srce počinje jače da kuca i pritisak se povećava. Tek kada prođe napad stresa, tada se pritisak vraća u normalu. Iako su stresne situacije normalna pojava u modernom životu, ako se često javljaju ovakva osećanja, naše telo često doživljava šok i dolazi do pogoršanja zdravlja.

Stres je najčešće nepredvidiv, ali uz promenu nekoliko životnih navika, možete postati otporniji na stres. Budite fizički aktivni, naučite da kontrolišete emocije, vežbajte optimizam, provodite vreme sa ljudima koji šire pozitivnu energiju, uvek imajte vremena za sebe, više se prepuštajte izazovima, izbegavajte nezdrave navike, radite pameto, a ne naporno, pomažite drugim ljudima, trudite se da budete pozitivni i prihvatite situacije koje ne možete da promenite.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE