Obrenovac, 21.05.2019

ZAPOSTAVLJEN, A NEOPHODAN


Izvor: Zadovoljna.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 13.09.2018.
Ovaj vitamin je organizmu preko potreban!

Foto:Profimedia
Jedan od najvažnijih vrednosti koje naš organizam treba kako bi normalno funkcionisao jeste vitamin D3.

Najčešće ga povezujemo sa suncem jer ga naše telo u najvećim količinama i dobija izlaganjem suncu,  ali priča oko vitamina D3 puno je složenija.

Procenjuje se da više od milijarde ljudi širom sveta ima niske koncentracije vitamina D.

Za razliku od ostalih vitamina, Vitamin D3 može da se  sintetizuje putem kože i uz pomoć UVB zračenja. Potreban nam je za apsorpciju kalcijuma iz creva kako bi u detinjstvu izgradili čvrste kosti, a u kasnijoj životnom periodu ih očuvali, kaže magistar nutricionizma Tena Blažok.

Iako se vitamin D najčešće povezuje s održavanjem zdravlja koštano – mišićnog sastava, pokazalo se da njegova biološka svojstva sežu mnogo dalje.

Tako se sve više otkriva njegova važnost u modulaciji rasta ćelija, u funkciji živaca, mišića i mozga, riziku od nekih neuroloških bolesti, smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti, zaštiti od upala, kao i uopšte smanjenju smrtnosti.

Osim toga, pokazalo se da uzimanje vitamina D u obliku dodataka ishrani može biti korisno kod autoimunih i onkoloških bolesti, multiple skleroze, dijabetesa, hipertenzije, upalnih bolesti creva te za starije osobe zbog smanjenja rizika od padova.

Najbogatiji izvor vitamina D3 u ishrani su ulja bakalarove jetre  i drugih masnih riba. Takođe, u grupu namirnica bogatih vitaminom D3 ubrajaju se riba (tuna, srdela, skuša, bakalar, haringa, losos), plodovi mora, gljive šitake, goveđa jetra i žumance jajeta. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE