Obrenovac, 20.02.2019

Roditelji, pažnja: Spineri rizični po zdravlje dece


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2018.
Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među decom širom sveta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima

Foto:Thinkstock
Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrteti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno koristi kao "zanimacija" za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za decu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odeće i kozmetike, do automobila i mašina.

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE