Obrenovac, 23.11.2019

PIJETE VODU IZ BOČICE?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2019.
Ne znate da je leglo bakterija

Foto:Shutterstock
Studija koja je prošle godine sprovedena u najsavremenijim laboratorijima Nju Džersija pokazala je kako prosečna bočica vode ima neverovatnih 300.000 bakterijskih kolonija po centimetru kvadratnom.

To bi značilo da je prljavija od posude za pseću hranu ili sudopere, a samo malo je manje prljava od držača četkica za zube koji stoji u neposrednoj blizini vc šolje.

Sve te bakterije se prenose s naših ruku i usta.

"Sam ljudski dodir može preneti bakterije na bočicu. Ako ne operete ruke nakon odlaska na WC ili nakon diranja stvari po svojoj okolini, vrlo lako možete preneti bakterije u flašu", kaže dr. Filip Tierno, njujorški profesor mikrobiologije, koji tvrdi da bakterije mogu uzrokovati bolest u zavisnosti od količine i vrste bakterije i našeg imuniteta.

"U našim ustima i našim telima žive bakterije od kojih se ne možemo razboleti, na njih smo imuni. Ipak, deljenje flašice sa drugima može biti opasno. Tuđe bakterije mogu uzrokovati probleme s grlom, grip i prehladu, mononukleozu ili čak bakterijski menigitis,''tvrdi doktor Brajan Čou koji savetuje da svoju flašicu čuvamo samo za sebe.

Koliko je puta treba prati?

Doktor Brajan Čou otkrio je da je bočice idealno prati barem jednom dnevno.  S druge strane, doktor Tierno mnogo veruje da je bocu potrebno prati nakon svake upotrebe i to u mašini za pranje sudova. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE