Obrenovac, 20.02.2019

Da li je zaista neophodno unositi kompletne proteine?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2018.
Kompletni proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, neophodnih za građenje i obnavljanje proteinskih tkiva u telu. Sada, kada to znate, glavno pitanje koje se postavlja jeste: Da li je zaista neophodno unositi kompletne proteine?

Foto:Thinkstock
Kratak odgovor bio bi "ne", piše magazin Tajm.

Namirnice životinjskog porekla, poput jaja, mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda sadrže kompletne proteine, za razliku od biljnih, kojima "nedostaje jedan delić slagalice", odnosno odgovarajuće aminokiseline.

Pojedini ljudi zato smatraju da bi trebalo jesti takozvane "komplementarne proteine", kako bi naš organizam sintetisao kompletan protein.

Jedan od takvih primera jesu pirinač i pasulj, jer se aminokiseline koje nedostaju pasulju mogu naći u pirinču, i obrnuto.

Ipak, sudeći prema Akademiji nutricionizma i dijetetike (Academy of nutrition and dietetics), termini "kompletan" i "nekompletan" protein često dovode ljude i zabludu, prvenstveno zato što 24 sata nakon konzumiranja obroka (čak i samo biljnih) dobijamo adekvatnu zalihu esencijalnih aminokiselina.

Naime, aminokiseline se skladište u jetri za kasniju upotrebu u toku dana, tako da, ako ste vegan, nije potrebno jesti određene namirnice zajedno da biste uneli sve esencijalne aminokiseline u organizam.

Bitno je samo da jedete raznovrsnu hranu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE