Obrenovac, 22.07.2019

NIJE NI SO, NI ŠEĆER


Izvor: Novi.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2018.
Ovaj BELI OTROV konzumiramo svaki dan, a mislimo da je ZDRAVO

Foto:Thinkstock
Potrebna je pažnja prilikom kupovine namirnica. Kako biste bili zdravi, uzimajte voće i povrće koje odgovara tom godišnjem dobu. Nije normalno da neko voće ili povrće bude zastupljeno tokom čitave godine. Osim toga, kupujte kvalitetno meso koje potiče od životinja odgajanih na normalan način, a ne od onih u koje su ubrizgavani hormoni i hemikalije.

Izbegavajte parizere, viršle i slične proizvode jer su napravljeni od najgoreg mesa, a sadrže i opasne sastojke.

Ono što verujemo, večina još praktikuje korištenje mikrotalasnih, koje su inače zabranjene u mnogim državama jer svojim zračenjem štete hrani i proizvode kancerogene materije.

Osim toga, ono što verovatno većina vas koristi jesu kupovne supe koje se prave jednostavno, ali su pune štetnih sastojaka koji mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

Osim kupovnih supa, parizeri, viršle, čipsevi itd. imaju veoma otrovne materije, od kojih je jedna kalijumov glutamat koja šteti mozgu, srcu, pa i opštem zdravlju. Kalijumov glutamat ili E621; konzervans bele boje se koristi u velikim količinama u gotovo svakoj vrsti hrane.

Da bi živeli dugo i zdravo izbegavajte ove namirnice koje štete vašem zdravlju:

Pašteta

Za pravljanje pašteta koristi se najeftinije i meso najlošije moguće kvalitete. Ali kada bi to bilo samo meso tada to i ne bi bio toliki problem. Jer u paštete se trpaju kožice, kosti, papci i hrskavice. Više od polovine paštete čini voda. A uz to tu su masnoće, kožice, skrob i razni začini te dakako emulgatori i ostale hemikalije dok mesa u pojedinim vrstama ima jedva 30 posto. U sve paštete trpa se hrpa soli, a one u crevu još su štetnije od pašteta u konzervama. Međutim, ne morate se stoga zauvek odreći omiljenog namaza. 

Margarin

Još jedan omiljeni namaz margarin radi se od biljnih ulja, koja se iz suncokreta izvlače pomoću hemikalija, visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidanse koje sadrže te dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati velika oštećenja na ćelijama te povećati rizik od raka. Ulja su to koja su već u startu nezdrava. A dodavanje novih hemikalija dovodi margarin u čvrsto i prepoznatljivo stanje, koje je vrlo štetno. I zato umesto margarina, na heb radije mažite maslac.

Sir u listićima

Ovaj sir ne priprema se od čistog sira, to vam je valjda jasno. On se sprema od onoga što ostane u procesu proizvodnje sireva. U njemu se nalazi svega 50 posto sira dok ostale sastojke čine voda, masnoće, emulgatori i veštačke boje da bi proizvod imao što bolji oku. U ovom siru ima dvostruko više soli nego u običnom. A masnoća? Njih pak ima više nego u bilo kojem drugom mlečnom proizvodu.

Kokice

Na listi posebno štetnih namirnica svrstavaju se i kokice. Ali ne one dobro znane ispečene na šporetu, već kokice iz mikrovalne pećnice. Jer u njima se nalazi hemikalija za koju je dokazano da povećava rizik od raka, utiče na plodnost te ometa rad bubrega. Mnoge kokice za mikrovalnu nakrcane su veštačkim ukusima i transmasnim kiselinama i hemikalijama od kojih nastaju glavobolje i mučnine. Preporuka nutricionista je da ljubitelji kokica prave ovu grickalicu na tradicionalan način.

Viršle

Nokti, koža, papci, creva, žile, hrskavica i meso najlošijeg kvaliteta melju se do neprepoznatljivosti. Dodaje im se potom soja, skrob, začini, voda, gomila soli, konzervansi, ali i boja koja se nalazi u ruževima za usne te ekstrakt paprike. Kada se sve to izmeša, dobijaju se dobro nam znane viršle koje zbog svih ovih sastojaka i njihovog uticaja na organizam valja u potpunosti izbaciti iz uporabe. Ali, kao alternativa nude se domaće kobasice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE