Obrenovac, 18.11.2018

Pijete je svakodnevno, ali ovo o njoj verovatno niste znali


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2018.
Konzumiranje gazirane vode može da bude višestruko korisno za organizam, jer ona pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.

Foto:Printscreen
Ona povoljno deluje i na srce, što je pokazalo Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine. 

Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika istraživnja, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju. Otkriveno je da je prosečna gustina kostiju bila smanjena samo kod žena koje su tri puta nedeljno pile gazirane slatke napitke poput sokova. 

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika sa Univerziteta u Bostonu. 

Sa druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva meseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti, piše portal 021.

Još jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora posle dve nedelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu. 

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje. Uz to osvežava i hidrira.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE