Obrenovac, 14.04.2024

NEKADA SU 'BELI MANTILI' NEIZBEŽNI


Izvor: Ordinacija.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2019.
10 ozbiljnih simptoma zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru

Foto:Depositphotos
Jedan od najmoćnijih alata za rasuđivanje koji posedujete jeste vaš osećaj da se radi o opasnoj situaciji. Uvek je bolje pogrešiti jednom ili dvaput i pogrešno se "alarmirati", nego samo jednom napraviti fatalnu grešku i ne otići u hitnu, kada je u pitanju život ili smrt.

Ovo su 10 sigurnih razloga da se obratite lekarima:

1. Bol u grudima

Ukoliko u grudima osećate bol ili pritisak koji traje više od dva minuta, ili nestane pa se vrati, vreme je se obratite lekaru.

2. Kratak dah

Ukoliko se dogodi iznenada i onemogućava vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, neka vas neko odveze do ambulante hitne pomoći. Idite kod lekara u slučaju da imate težak problem sa disanjem ili uz njega osećate mučninu, bol u grudima ili osećate da gubite svest.

3. Iznenadne poteškoće sa vidom

Kod lekara idite i ako vam se iznenada zamuti vid, imate duplu sliku ili privremeni gubitak vida. To može biti znak moždanog udara ili drugog ozbiljnog stanja.

Potražite lekarsku pomoć ako iznenadne probleme sa vidom prati teška glavobolja, mučnina ili povraćanje, obamrlost, slabost, vrtoglavica, zbunjenost ili poteškoće u razgovoru. Ako osećate jake bolove ili iritacije u očima, potražite hitnu pomoć što je pre moguće.

4. Povraćanje

Ukoliko u sadržaju koji povratite ima krvi ili povraćanje prate simptomi poput snažne glavobolje ili bolovi u području abdomena, zbunjenost, ubrzano disanje i ubrzani rad srca - odmah posetite lekara.

5. Povrede glave

Potražite lekarsku pomoć ukoliko nakon udarca izgubite svest, imate napad, glavobolju koja ne popušta, pojavi se mučnina ili povraćanje koje ne prolazi, nerazgovetan govor ili se pojavi zbunjenost, slabost i poteškoće sa koordinacijom pokreta.

6. Bol u trbušnoj duplji

Ukoliko traje duže od 30 minuta, a pojavio se odjednom i vrlo je intenzivan - potražite pomoć lekara. Ukoliko bol ne popušta, a prati ga povraćanje, možda se radi o upali slepog creva što zahteva brzu lekarsku reakciju.

7. Bol i oticanje testisa

To može biti uzrokovano povredom ili infekcijom, ali može i da bude znak ozbiljnih problema u trbušnoj duplji.

Odmah potražite pomoć lekara ako je bol jak ili se pojavi naglo, pritom osećate mučninu, povraćate, imate groznicu ili možete da napipate kvržicu u skrotumu. Isto važi i ako osećate bolove sat vremena nakon povrede ili je vaš skrotum crven ili natečen.

Zbog visoke temperature ne treba odmah paničiti, ali ove znake ne smete da ignorišete.

8. Visoka temperatura

Ukoliko dete mlađe od tri meseca ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa, lekar bi trebalo da ga odmah pregleda. Isto treba postupiti i sa detetom starosti od tri meseca do tri godine, ako je u pitanju temperatura viša od 39 stepeni, kao i kod odrasle osobe pri temperaturi 40 stepeni i više.

9. Zbunjenost i poteškoće s govorom

Ovo su dva najčešća simptoma moždanog udara. Ne prepuštajte ništa sudbini, odmah se obratite lekarima.

Ukoliko je u pitanju moždani udar, rezultati lečenja i trajanje oporavka zavise od toga koliko brzo nakon udara ste primili lekarsku pomoć. Drugi simptomi moždanog udara su poteškoće s hodanjem ili ravnotežom, snažna glavobolja, spuštena jedna strana lica, utrnulost ili opšta slabost jedne strane tela.

10. Vaginalno krvarenje tokom trudnoće

Ne mora uvek da bude simptom nekog ozbiljnog stanja, posebno ako se radi o nekoliko kapljica krvi u prvom tromesečju, ali ipak bi trebalo da obavestite lekara o svom stanju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE