Obrenovac, 14.04.2024

GREŠKE KOJE ČESTO PRAVIMO S LEKOVIMA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2019.
Ovo je 7 saveta kako na ispravan način da ih uzimate

Foto:Shutterstock
Nezavisno od toga da li uzimate terapiju koju vam je propisao lekar ili bezreceptni lek koji ste sami kupili u apoteci, postoje mnoge greške koje možete napraviti.

Pošto zbog toga možete da ugrozite zdravlje, donosimo vam nekoliko saveta kako na ispravan način da ih uzimate.

1. Ne čitate uputstvo za lek koji ste sami kupili

Često smo vrlo neodgovorni prema svom zdravlju i razmišljamo ovako: „Ako su mi ga bez recepta prodali u apoteci, sigurno mi ne može nauditi.“ Pogrešno! Broj ljudi koji završe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima zbog prekomernog uzimanja lekova bez recepta (protiv bolova, laksativi...) stalno je u porastu. Koliko god vam se lek činio bezopasnim, pre kupovine se uvek konsultujte s lekarom i detaljno čitajte uputstvo.

2. Naprasno prekidate terapiju protiv anksioznosti

Ako duži period uzimate lek protiv anksioznosti, od terapije nipošto nemojte naglo odustajati. Razgovarajte sa svojim psihijatrom o tome kad i kako postepeno da smanjite dozu. U protivnom, mogli biste doživeti ozbiljne komplikacije, poput jakih napada panike ili pojačane depresije.

3. Uzimate aspirin bez dogovora s lekarom

Neke osobe ne bi smele svakodnevno da uzimaju jer aspirin ima svojstvo da razređuje krv, pa oni koji već piju lekove moraju biti izuzetno oprezni.

4. Uzimate antidiuretike kad imate temperaturu

Nikad se ne lečite na svoju ruku antidiureticima (lek koji usporava stvaranje urina i smanjuje potrebu za izmokravanjem), naročito ako imate povišenu temperaturu ili u stolici primetite tragove sluzi ili krvi. To su jasni znakovi infekcije zbog kojih morate posetiti lekara, koji će vam dati terapiju.

5. Uzimate „stari“ antibiotik za novu infekciju

Prvo, svaki put kad vam lekar propiše antibiotik, popijte lek do kraja. Drugo, zapamtite jednom zauvek da nije svaki antibiotik za svaku upalu. Ovakvim ponašanjem pomažete bakterijama da postanu otporne na njih, što će sledeći put otežati lečenje određene vrste infekcije.

6. Prekidate terapiju pre vremena

Istraživanje je otkrilo da oko 65 odsto roditelja prestaje da primenjuje mast na recept za decu koja, npr., imaju ekcem samo tri dana nakon što im je propisana, odnosno odmah nakon prvog povlačenja simptoma. Da biste postigli maksimalan rezultat u lečenju ekcema, ili bilo koje druge kožne bolesti (i ne samo kožnih, već i kad su tablete u pitanju), koristite lek tačno onako i onoliko kako vam je rekao lekar.

7. Sami sebi dijagnostikujete gljivičnu infekciju

Da, svrab i sekret mogu ukazivati na gljivičnu infekciju - ali možda je ipak u pitanju nešto drugo. U istraživanju rađenom na 95 žena rezultati su pokazali da je samo trećina njih zaista imala gljivičnu infekciju, a kod ostalih se radilo o drugim vaginalnim infekcijama. Zato, čim se pojavi problem, posetite svog ginekologa da biste videli o čemu se radi i dobili pravu terapiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE