Obrenovac, 14.04.2024

SPAVANJE NA STOMAKU NIJE DOBRO ZA ZDRAVLJE


Izvor: Klix,Lokalne novine | Obrenovac, 17.12.2019.
Može da prouzrokuje niz problema

Foto:Depositphotos
Neki od najozbiljnijih hroničnih problema poput gorušice i bolova u leđima mogu da budu uzrokovani pogrešnim načinom spavanja. Budući da spavanje oduzima mnogo našeg vremena, trebalo bi da preispitamo neke naše navike kada je spavanje u pitanju.

Evo zbog čega nikada ne bi trebalo da spavate na stomaku:

Izaziva gorušicu

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može da kontroliše refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka, što izaziva bol, kiseli ukus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnim bolom u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tokom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može izazvati hronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može da dovede do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Može da izazove bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbežno kada spavate na stomaku. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete da uradite svom licu jer pritisak može da prouzrokuje bore na licu tokom vremena.

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite da imate zdrave grudi, ne smete da spavate na stomaku. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može da izazove bol. Pokušajte da spavate na leđima, jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE