Obrenovac, 02.12.2022

PLIVANJE OSLOBAĐA ENDORFIN


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2020.
Najbolji način da poboljšate funkcije mozga

Foto:Shutterstock
Najvažniji hormon koji nas čini vedrim, energičnim i optimističnim je endorfin, koji je poznat i kao hormon sreće, jer podstiče euforiju i oslobađa nas stresa. Leti ga svi manje-više lučimo jer se više krećemo i boravimo na otvorenom, uživajući u sunčanim danima, a zimi možemo da ga proizvedemo uglavnom na dva načina: jedući čokoladu ili vežbajući. Čokolada prija ali goji, a naporno vežbanje retko je kome omiljena aktivnost, pa se kao treće, a po mnogima i najbolje rešenje, nameće - plivanje.

Odlukom da tri puta nedeljno odete na neki zatvoreni bazen, učinićete puno ne samo za telo, nego i za psihu, ali i mozak. Osim što ćete u toku i posle ovog sporta biti odlično raspoloženi i imati više energije i volje za ostale aktivnosti, pokreti u vodi poboljšaće i vaše mentalne sposobnosti. Ovoj tezi ide u prilog i istraživanje univerziteta u Tokiju, u kome je učestvovalo 3.600 ispitanika oba pola i svih uzrasta. Oni su plivali tri puta nedeljno tri meseca, a rezultati su iznenadili ispitivače, jer nije bilo apsolutno nijednog učesnika koji nije rekao da mu je ova aktivnost poboljšala raspoloženje, a čak 97 procenata nastavilo je da pliva i nakon toga.

Osim što su se svi osećali psihički bolje, kod ispitanika su uočene i poboljšane funkcije mozga. Testovi pre i posle pokazali su znatno bolje pamćenje, jer plivanje poboljšava protok krvi u mozgu. Osim toga, ovaj sport utiče i na razvoj novih neurona u mozgu, najviše u delu hipotalamusa. Razvijaju se i nova nervna vlakna, s obzirom na to da plivač koristi obe hemisfere mozga kako bi se brže kretao kroz vodu i održavao ravnotežu.

Ova saznanja još jednom su potvrđena testiranjem učesnika, a studenti i đaci pohvalili su se znatno boljim rezultatima na ispitima, dok su zaposleni prijavili bolji učinak, ali i raspoloženje na svojim radnim mestima. Pored poboljšanog telesnog zdravlja i gubitka pokojeg kilograma, ovo je bila više nego dovoljna motivacija da plivanje ostane sastavni deo života većine ispitanika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE