Obrenovac, 19.05.2019

Volite vino i koktele?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2018.
Oni ipak štete najvećem ljudskom organu

Foto:Thinkstock/LightFieldStudios
Da li ste znali da alkohol može da se rangira po štetnosti na kožu ljudi? Crno vino tradicionalno važi za najmanje štetno po opšte zdravlje, ali da li je tako kada je u pitanju koža?

Doktorka Izabel Šarkara objasnila je da konzumiranje alkohola utiče na našu kožu, te da, prema listi koju je ona sastavila, ovom najvećem ljudskom organu najmanje štete žestoka pića. Poručuje da su za kožu najštetniji crno vino i kokteli. 

Čista destilovana pića (votka, džin i tekila) 

Doktorka kaže da čist alkohol sadrži najmanje aditiva zbog čega se najbrže kreće kroz telo, odnosno brže ga napušta. 

"Votka od krompira koja ne sadrži žitarice će se najbrže kretati kroz organizam", pojašnjava ona, a prenosi portal 24sata.hr. 

Viski i rum 

Čisti likeri, rum i viski takođe nemaju aditive. Međutim, ta pića sadrže kongenere - sastojak u alkoholu koji nastaje kao rezultat procesa fermentacije. Baš to može da pogorša mamurluk i doprinese bržem starenju kože. 

Pivo 

Pivo sadrži so, koja definitivno ne pomaže koži. Doktorka Šarkar, međutim, ukazuje da čovek količinski popije manje piva nego koktela, pa dodaje da je to manja šteta za kožu. 

Belo vino 

Belo vino sadrži so i šećer, što može da prouzrokuje podbulost. Međutim ne sadrži antioksidanse koje sadrži crno vino. 

Crno vino 

Vino je najopasnije piće za kožu. Premda crno ima određena blagotvorna dejstva, jer sadrži antioksidanse, može a bude štetno ako neko pati od rozacee, hronične upalne bolesti, koju karakteriše crvenilo lica. Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opšte zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno da rade da ga obrade. Crno vino uzrokuje crvenilo i nadutost kože, pa ga izbegavajte u velikim količinama. 

Kokteli 

Kokteli sadrže dosta šećera, što uzrokuje upale, a to povećava oštećenje ćelija i onda nastaju akne. Ta pića mogu izazvati "šećerni mamurluk", podočnjake i podbulost. Najgori koktel za kožu je margarita, jer sadrži i so i šećer, kaže ova doktorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE