Obrenovac, 19.04.2024

CVEKLA OBAVEZNA NA NAŠEM MENIJU


Izvor: B92 | Obrenovac, 18.09.2021.
Cvekla je popularno korenasto povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Cvekla je puna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja od kojih neki imaju lekovita svojstva.

Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova


Visoki krvni pritisak jedan je od vodećih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da cvekla može znatno da smanji krvni pritisak u periodu od samo nekoliko sati. Ovi efekti snižavanja krvnog pritiska verovatno su posledica visoke koncentracije nitrata u cvekli. U vašem telu, nitrati u ishrani se pretvaraju u azot-oksid, molekul koji širi krvne sudove, dovodeći do pada krvnog pritiska, piše Heltlajn (Healthline). Nivo nitrata u krvi ostaje povišen do šest sati nakon konzumiranja dijetetskog nitrata.

Nekoliko studija kaže da nitrati u ishrani mogu da poboljšaju količinu energije. Nitrati poboljšavaju efikasnost mitohondrija, odgovornih za proizvodnju energije u našim ćelijama. Hronična upala povezana je sa brojnim bolestima, poput gojaznosti, srčanih oboljenja, bolesti jetre... Cvekla sadrži pigmente nazvane betalaini, koji mogu da imaju brojna protivupalna svojstva. 

Dijetalna vlakna su važna komponenta zdrave ishrane, a između ostalog utiču i na bolje varenje. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom ove supstance. Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju sa godinama. Smanjenje protoka krvi i snabdevanja mozga kiseonikom može da doprinese ovom padu. Zanimljivo je da nitrati u cvekli mogu da poboljšaju mentalne i kognitivne funkcije širenjem krvnih sudova i na taj način povećavajući protok krvi. 

Cvekla ima malo kalorija i mnogo vode. Povećanje unosa niskokalorične hrane poput voća i povrća povezano je sa gubitkom težine. Međutim, uprkos niskom sadržaju kalorija, cvekla sadrži umerene količine proteina i vlakana koji su važni za održavanje zdrave težine. Vlakna u cvekli takođe mogu da pomognu da smanjimo kilograme, smanjenjem apetita i podsticanjem osećaja sitosti. 


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE