Obrenovac, 12.12.2019

I ZAČIN I LEK


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.02.2019.
Cimetom možete da regulišete šećer

Foto:Depositphotos
Cimet nije samo jedan od najaromatičnijih začina, već i jedan od najlekovitijih. Njegovo najpoznatije dejstvo je da reguliše nivo šećera u krvi, pa svima koji pate od poremećaja nivoa glukoze savetuje se da u ishrani koriste što više cimeta.

Istraživanja su pokazala i da je cimet efikasan u suzbijanju infekcije uzrokovane kandidom. Mleveni cimet, ulje kao i čaj od cimeta, efikasni su i u neutralisanju stomačnih problema. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa, jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu.

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, jer smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasta. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može da ublaži i kašalj. Isto važi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE