´╗┐ Riblje ulje i omega 3 kiseline uop┼íte ne ┼ítite srce?

Obrenovac, 18.08.2018

Riblje ulje i omega 3 kiseline uopšte ne štite srce?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2018.
Zahvaljuju─çi velikom svetskom istra┼żivanju nau─Źnici su prona┼íli da suplementi od ribe, koji se smatraju veoma va┼żnim za zdravlje srca, nemaju zna─Źajnije efekte

Foto:Thinkstock/LightFieldStudios


´╗┐

Riblje ulje i omega 3 kiseline nude malu ili nikakvu zaštitu za srce, piše britanski San

Do ovih saznanja došli su nau─Źnici koji su sproveli veliko svetsko istra┼żivanje, na osnovu koga su zaklju─Źili da suplementi na bazi ribe ne mogu da spre─Źe rizik od sr─Źanih bolesti i smrti. Tako─Ĺe, prona─Ĺeno je da oni ─Źak mogu da smanje nivo zdravog holesterola. 

Omega 3, koja se ve─çinom nalazi u ribljem ulju, poznata je po zdravstvenim benefitima, kada se konzumira u malim dozama u hrani. Ipak, ove esencijalne kiseline ve─ç du┼że vreme slove za proizvod koji mo┼że preventivno da deluje protiv nastanka sr─Źanih oboljenja. 

U istra┼żivanju nau─Źnika iz organizacije "Kohran" u─Źestvovalo je 112.059 ljudi iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije, a na osnovu dalje analize ustanovljeno je da nema dokaza da su takvi dodaci spre─Źili bolest srca. 

Njihova analiza je pronašla zna─Źaj dokaz da omega 3 masne kiseline nemaju zna─Źajan efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ali postoji dokaz da suplementi regulišu nivo HDL, dobrog holesterola. 

Va┼żno je naglasiti da se istra┼żivanje uglavnom odnosilo na suplemente, a ne na omega 3 kiseline dobijene direktno iz ribe. 

Upravo zato nau─Źnici savetuju ljude da jedu ribu bar dva puta nedeljno, te da na njihovom stolu budu zastupljeni losos, tuna ili skuša.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE