Obrenovac, 08.04.2020

POZITIVAN UTICAJ ZELENIH POVRŠINA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2019.
Boravak u parku puni sve baterije

Foto:depositphotos
Samo dvadeset minuta dnevno provedenih u gradskom parku doprinosi većem osećaju sreće i zadovoljstva, a pritom ne mora ni da se vežba, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.

Studija koja je sprovedena upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućuju da "urone" u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora. Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birminghemu objavljeni su u časopisu International Journal of Environmental Health Research.

- Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem izjavili su da se posle boravka u prirodi mnogo bolje osećaju i fizički i mentalno - rekao je vođa studije dr Hon K. Juen, dodavši da su on i njegove kolege ustanovili da nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bio povezan sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti. To znači da i osobe koje nisu u stanju da se bave ni najblažim oblikom rekreacije zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Ovo istraživanje navelo je naučnike na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina. Loše je to što gradske vlasti i investitori sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE