Obrenovac, 21.04.2024

OBRADUJTE SVOJ MOZAK


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2019.
Mnogi misle da su ove dve stvari gubljenje vremena, ali one zapravo mogu da vam produže život i sačuvaju pamćenje

Foto:Pixabay
Ukrštene reči i sudoku koji možete da rešavate i na našem sajtu - mogu da vam održe mozak i do deceniju mlađim u kasnijim godinama.

Ukoliko svakog dana odvojite izvesno vreme za rešavanje ukrštenih reči, imaće veliki uticaj na vaše pamćenje i može da spreči nastanak i razvoj demencije kasnije u životu. Oni koji su se igrali ove igre reči imali su po rezultatima testova i do 10 godina mlađi mozak nego oni koji nisu rešavali ukrštenice.

To je sve ukazalo na to da ukrštenice mogu da održe pamćenje u kasnijim godinama time što obezbeđuju mentalne rezerve koje sprečavaju nastanak i razvoj demencije.

- Veliki broj ljudi koji su učestvovali u ovom istraživanjuu su rešavali ukrštene reči ili sudoku koji vežbaju pamćenje i poboljšavaju sposobnost rešavanja problema i držanja pažnje. Teorija koja stoji iza ovoga jeste da je mozak zapravo mišić kao bilo koji drugi u našem telu i kontinuiranom upotrebom povećavamo njegov kapacitet i sposobnosti. Mozak je napravljen od mnogih veza koje koristimo stalno u aktivnostima poput rešavanja ukrštenih reči, rekla je jedna od autora istraživanja doktorka Ana Korbet sa Univerziteta Ekseter.

Više od 19.000 učesnika starosti od 50 do 93 godine radili su kognitivne testove svakog dana tokom nedelju dana. Testovi su se sastojali od pitanja u kojima je trebalo da se zapamti neki broj ili slika koja nestaje, a oni koji svakodnevno rešavaju ukrštenice i sudoku imali su daleko bolje rezultate.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE