´╗┐ NAJZDRAVIJI MLE─îNI PROIZVOD

Obrenovac, 21.08.2018

NAJZDRAVIJI MLE─îNI PROIZVOD


Izvor: wall.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Nema ┼íta ne le─Źi, a svi mogu da ga koriste!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Kad je re─Ź o mle─Źnim proizvodima, kozje mleko spada u najzdravije namirnice.

Sastav kozjeg mlekaima najve─çu sli─Źnost s maj─Źinim mlekom. O─Źigledno su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporu─Źivali za ja─Źanje imuniteta, le─Źenje i ja─Źanje plu─ça, kao i protiv tuberkuloze. Tako─Ĺe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma plu─ça, a mogu ga piti i dijabeti─Źari.

Kozje mleko sadr┼żi vitamine B1, B2, B6, B12, va┼żne za ja─Źanje nervnog sistema, a ima i 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mleko. Kalijuma ima 134 posto više, dok je bakar u ─Źetverostruko ve─çim koncentracijama.

Obiluje i mineralima kalcijumom fosforom koji su va┼żni za ─Źvrsto─çu kostiju, kao i cinkom i selenom, sna┼żnim antioksidansima bitnim za odr┼żavanje imuniteta.

Kozje mleko trebamo piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poreme─çenu funkciju creva, tako─Ĺe zbog manjka laktoze, odnosno mle─Źnog še─çera, koje kravlje mleko sadr┼żi u daleko ve─çim koli─Źinama.

Kod odraslih osoba kozje mleko mo┼że pomo─çi u spre─Źavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Ta─Źnije, kalijum je odgovoran za odr┼żavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca.

Jedini problem vezan za kozje mleko je u tome što ima karakteristi─Źan miris i ukus zahvaljuju─çi slobodnim masnim kiselinama koje poseduje. U svakom slu─Źaju, kozje mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mleko, poseduje antialergijska svojstva i bolje se vari, oko 40 minuta, a kravlje ─Źak ─Źitavih dva i po sata. Upravo zbog lakšeg varenja posebno se preporu─Źuje starijim osobama.

Da bi du┼że trajalo, kozje mleko mo┼że i da se zamrzne, ali zbog ukusa ne du┼że od pola godine. Jednom odmrznuto kozje mleko treba iskoristiti u roku od nedelju dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE