Obrenovac, 19.05.2019

VEOMA OZBILJNA STVAR, MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT!


Izvor: avaz.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
KREME ZA SUNČANJE vam ništa neće značiti, ako ne znate OVO o njima!

Foto:Profimedia
Kreme za sunčanje imaju rok trajanja, a njihova moć zaštite vremenom slabi.

Otvorena bočica kreme može se koristiti od devet do 12 meseci, što znači da se isto sredstvo za sunčanje ne može koristiti dva leta zaredom.

Tokom boravka na plaži treba koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnom faktorom ne manjim od 30, a idealno bi bilo koristiti zaštitni faktor 50+, ali treba biti svestan toga da nijedno sredstvo za zaštitu od sunca ne nudi stopostotnu zaštitu, tako SPF 15 štiti od 93 posto UVB zračenja, SPF 30 blokira 97 posto, a SPF 50 98 posto štetnih zraka.

Naučnici s Univerziteta u Mančesteru i londonskog Instituta za istraživanje raka proučavali su maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma kože, a otkrili su da i kreme s najvećim faktorom 50 propuštaju dovoljnu količinu UV zračenja koje može oštetiti DNK u koži pigmentiranih ćelija. Iako one ne pružaju potpunu zaštitu, ipak usporavaju štetan uticaj UV zračenja koje rezultira pojavom karcinoma.

Kreme je najbolje kombinovati s drugim načinima zaštite, poput boravka u ladovini i nošenja šešira i prozračne odeće od prirodnih materijala te izbegavanja boravka na otvorenom između 11 i 17 sati, kad je sunce najjače.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE