Obrenovac, 19.04.2024

UHVATIO VAS JE GRČ U VODI?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2019.
Ostanite pribrani i uradite ovo da prođe

Foto:Profimedia
Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Evo kako i zašto do toga dolazi i kako pomoći sebi u tim situacijama.

Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti poput plivanja, ali rezultat je isti - kontrakcija mišića koja je često bolna i nekontrolisana, različitih uzroka, trajanja i oblika.

Kad vam se to dogodi u vodi, najvažnije je ostati pribran i setiti se šta možete uraditi.

Održavanje tela na površini:

Najsigurnije ćemo ostati na površini bilo koje vode ako ležimo na leđima s telom maksimalno uronjenim u vodu (iz vode nam viri samo lice), te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvaramo balans, a pluća su nam maksimalno ispunjena vazduhom što povećava volumen grudi i stvara dodatanu ravnotežu.

Rešavanje od grča

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima, što se događa uglavnom zbog hladnoće i prenaprezanja. Dok čekate pomoć, širite mišić koji se grči 10 - 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što grč prođe, potrebno je što pre napustiti vodu da se ne ponovi dok smo još unutra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE