Obrenovac, 21.05.2019

NA BOLNE MIŠIĆE HLADNE OBLOGE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2018.
Do neprijatnog bola dolazi usled nakupljanja mlečne kiseline, tačnije laktata u mišićima

Foto:Shutterstock
Ako ste u slaboj ili nikakvoj kondiciji onda košenje travnjaka, rad u bašti ili priprema zimnice mogu da uzrokuju ozbiljnu upalu mišića. Do neprijatnog bola dolazi usled nakupljanja mlečne kiseline, tačnije laktata u mišićima.

- Bol obično nije dugog trajanja, a moguće je okupirati ga fizičkom aktivnošću laganog intenziteta, stavljanjem hladnih obloga na bolne mišiće, laganom masažom prijatnih hladnih gelova na biljnoj bazi - kaže dr Tamara Gavrilović, specijalista medicine sporta.

Ukoliko je upala nešto jača, naša sagovornica savetuje uzimanje tableta na bazi acetilsalicilne kiseline, paracetamola, "diklofena" i drugih analgetika, ali vodeći računa o mogućim rizicima ovih lekova, kao i lekovima sa kojima se kombinuju.

Doktorka Gavrilović objašnjava da bol u mišićima, ukoliko je posledica neke od pomenutih aktivnosti, nije zdravstveni problem i prosto je fiziološka pojava koja se može pojasniti brojnim metaboličkim transformacijama. Ona sama po sebi nema veze sa godinama jer je poznato da su mnoge starije osobe fizički daleko aktivnije od mlađih.

- Trebalo bi samo imati u vidu pridružene bolesti koje su karakteristične za starost, a koje mogu da poremete čitav metabolizam - kaže dr Gavrilović. - U tom slučaju dolazi do slabije eliminacije laktata i njihovo nagomilavanje u tkivima uzrokuje bol, a samim tim veća je mogućnost mekotkivnih povreda, zbog čega bi trebalo potražiti pomoć lekara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE