Obrenovac, 21.04.2024

CRVENA HRANA JE ČUVAR ZDRAVLJA


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2019.
Zbog čega je boja voća i povrća važna za čoveka?

Foto:Profimedia
Možda ćete se iznenaditi, ali ispostavlja se da se hrana ne vrednuje samo po vitaminima koje sadži već i po svojoj boji, piše Stil. Štaviše, čak i osvetljenje u kuhinji može da promeni ukus uobičajenih jela.

To se dešava zato što receptori za ukus rade zajedno sa receptorima za vid, što znači da je važan ne samo ukus, već i boja hrane. Ne samo sadržaj vitamina, već i biljna boja čini razno povrće korisnim. Zato ćete, jedući hranu određenih boja, zadržati svoju lepotu, mladost i zdravlje dugi niz godina.

Jela svetlih boja povećavaju apetit 

Ne trude sa džaba kuvari da ukrašavaju svoja jela raznim bojama i nijansama. Ispostavlja se da je ova raznolikost važna za naše zdravlje. Različiti fitonutrijenti, supstance koje blagotvorno utiču na organizam, sadržani su u različitim namirnicama.

Crvena boja leči anemiju

Ona je takođe dobra za ljude koji pate od anemije kao i za one kojima je uvek hladno. Ako ste jako umorni, crvena hrana će vam pomoći da se vratite u normalu. Crveno voće i povrće jačaju imuni sistem, poboljšavaju varenje i čiste organizam od toksina.

Crvena boja će zaštititi vaše srce

To se dešava zbog likopena, boja, koja se nalazi u čiliju i paradajzu smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Korisna svojstva ove hrane ne samo da ostaju sačuvana tokom termičke obrade već mogu i da se povećaju.

Dodajte više trešanja, brusnica, crvenih šljiva, crvenog luka, rotkvica, malina i jagoda u svoju ishranu i videćete pozitivne efekte na vaše telo i zdravlje.

Crvena hrana sadrži i gvožđe potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca i obezbeđuje energiju ćelijama.

Crvena hrana takođe pomaže u pronalaženju pozitivnog pogleda na život, zagrevanju i smirivanju osobe. Takođe, crvena hrana je bogata vitaminom C. Vitamin C povećava imunitet, pomaže u borbi protiv virusnih infekcija, a ima i blagotvoran efekat na kožu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE