Obrenovac, 19.04.2024

NIJE SVAKA ZABORAVNOST DEMENCIJA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2019.
Ukoliko ste zaboravni, loše koncentrisani, ponekad usporeni, zbunjeni i potišteni, ne mora da znači da je reč o demenciji

Foto:Depositphotos
Ukoliko ste zaboravni, loše koncentrisani, ponekad usporeni, zbunjeni i potišteni, ne mora da znači da je reč o demenciji. Ovi simptomi mogu da budu karakteristični za neka druga stanja, koja lekari često opisuju kao reverzibilnu demenciju.

Delirijum

Delirijum ili stanje zbunjenosti i konfuzije, koje nastaje iz više razloga, može da bude vrlo slično demenciji. Međutim, za razliku od demencije, simptomi delirijuma traju svega nekoliko dana, dok su u slučaju demencije trajni i progresivni.

Depresija

Ljudi koji pate od depresije iskusili su momente zaboravnosti i dezorijentacije. Ali ipak postoji jednostavan način da se utvrdi razlika između depresije i demencije. U slučaju depresije prvo nastupa loše raspoloženje, koje uzrokuje probleme s pamćenjem, dok u slučaju demencije oboleli postaju potišteni baš zbog pada kognitivnih sposobnosti.

Nedostatak vitamina B12

Deficit vitamina B12 može da uzrokuje malokrvnost, stanje koje direktno vodi ka pojavi simptoma poput usporenosti, apatije i nervoze. Iz tog razloga ovi znaci bi trebalo da upute osobu na proveru količine vitamina B12 u organizmu, kao i na ispitivanje da li se ova hranljiva materija pravilno apsorbuje.

Bolesti štitaste žlezde

Osobe koje pate od smanjene funkcije štitaste žlezde ili hipotireoidizma često mogu da imaju simptome slične demenciji. Jedini način da se precizno utvrdi uzrok simptoma je da se uradi analiza hormona štitaste žlezde.

Alkoholizam

Oni koji su skloni da često konzumiraju alkohol mogu da iskuse simptome poput amnezije i zbunjenosti. Međutim, iako alkoholizam smanjuje mogućnost da se setimo nekog događaja, nakon prestanka zloupotrebe alkoholnih pića mozak može da se vrati u normalno stanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE