Obrenovac, 19.04.2024

ČETKICA ILI KONAC, ŠTA IDE PRVO?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2019.
Stomatolozi imaju odgovor na najčešće pitanje pacijenata

Foto:Pixabay
Studija objavljena u specijalizovanom stomatološkom časopisu Journal of Periodontology, otkriva da je čišćenje zuba koncem pre upotrebe četkice otklonilo više zubnog plaka nego u obrnutom postupku. Konac skida krupnije ostatke grane sa zuba i desni, pa tako olkašava put četkici koja fino čisti zube.

Postoje i druge studije koje pokazuju da obrnuti redosled nije pogrešan, odnosno da su rezultati apsolutno identični. Jedno je sigurno - konac za zube i četkicu ne treba razdvajati prilikom održavanje oralne higijene. Samo tako možete sprečiti gingivitis i paradontopatiju.

- Paradentoza je najrasprostranjenija hronična bolest na svetu. Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzročnik je opasnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja ili Alchajmer - navodi predsednik Američke akademije za paradontologiju, doktor Brajan Franc.

Paradentoza utiče na finansijske prilike pacijenta. Gubitak zuba zahteva ugradnju proteze što svakako nije jeftin izdatak, piše Men's health.

Zbog toga zubari sugerišu pacijentima da pored četkice, obavezno koriste konac kako bi očistili prostor između zuba i desni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE