Obrenovac, 21.04.2024

NEMOJTE PROPUŠTATI LEPO VREME


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.03.2019.
Evo kako ćete prevazići prolećni umor!

Foto:Profimedia
Prolećni umor je osećaj pojačanog zamora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja koji se javlja s početkom proleća, u martu i aprilu.
Reč je o normalnom fiziološkom procesu čitave populacije, međutim, neki ga osećaju više, a neki manje. Ovo je idealno vreme da, ako već niste fizički aktivni, izađete i počnete više da se krećete i da boravite u prirodi.

Izađite na vazduh

Fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu i suncu podstaći će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D, što će vam poprilično pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Fizička aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba oseća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji telesne mase i poboljšava čovekovo opšte zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i društveno). Takođe, pomaže u prevenciji različitih hroničnih nezaraznih bolesti (dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih i nekih malignih bolesti) i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Fizička aktivnost se preporučuje svima, a vežbe se mogu prilagoditi svim starosnim grupama i zdravstvenim stanjima.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta. Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla. Šetnja je jednostavna, ne zahteva posebne veštine i znanje i mogu je praktikovati osobe svih starosnih grupa.

Saveti za borbu protiv prolećnog umora:

- Pazite na pravilnu ishranu
- Jedite namirnice bogate vitaminom C
- Birajte namirnice bogate gvožđem
- Nađite vremena za neku aktivnost na otvorenom
- Jedite što više povrća
- Pijte dosta vode
- Spavajte dovoljno

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE