Obrenovac, 30.03.2020

10 NAJČEŠĆIH PROBLEMA SA ZUBIMA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2019.
Uporni karijes, škripanje zubima i upala desni prava su noćna mora

Foto:Profimedia
Kod zubobolje je najgore to što se bol javlja uveče kada se primirimo, a pored zubobolje postoje još neka stanja koja mogu da nam izazivaju nelagodu.

Bol

Ukoliko vas boli vilica ili usne, možda je to sve zbog zubobolje. Bol uglavnom ukazuje na karijes, ali i bolesti desni što konačno tumači zubar koji jedini i može da vam reši problem i spasi zub.

Osetljivost zuba

Ukoliko vas zubi bole kada pijete neko hladno piće možda imate problem sa osetljivim zubima što se javlja usled karijesa, frakture zuba, bolesti desni, oštećene gleđi ili povlačenja desni. Tretman zavisi od izvora osetljivosti, a o tome odlučuje zubar.

Krvarenje desni

Krvarenje ili bol u desnima su simptomi gingivitisa, bolest desni u ranom razvoju ili ste samo previše grubo prali zube. Ukoliko vam desni krvare stalno ili vas već zabrinjavaju zakažite pregled.

Ranice u ustima

Ranice u ustima mogu da budu posledica groznice, leukoplakije i kandide. Variraju u njihovoj ozbiljnosti i uzrocima nastanka. On emogu da s ejave kao posledica infekcije bakterijama, virusima ili gljivicama, ali i polomljenih zuba.

Loš zadah

Može da bude uzrokovan hranom, nedovoljnom higijenom , suvim ustima, pušenjem ili nekim medicinskim stanjem. Može da bude i simptom bolesti desni, a pranje zuba dva puta dnevno može da spreči neugodan zadah. Perite i jezik, a ne samo zube jer se i na njemu zadržavaju bakterije.

Bol u vilici ili pucketanje

Mnogo stvari može da bude uzrok, koj ise mogu teško dijagnostikovati. Mogu da budu posledica problema sa sinusima, bolom u zubu, artritisa, povrede, škripanje zubima, gingivitisa i slično. Vaš zubar će uraditi adekvatnu procenu i otkriće izvor bola.

Suva usta

Ovo je simptom nekog oboljenja ili neželjeno dejstvo lekova koje pijete. Pljuvačka u ustima štiti nas od kvarenja zuba tako što ispira hranu sa površine zuba i desni, neutrališe kiselinu i štiti od razvoja nekih bolesti.

Infekcija oralnog pirsinga

Oralni pirsing može da stvori čitav niz problema za vaše zdravlje. Usta su puna bakterija i odlično su mesto za nastanak infekcija. Može da se pojavi bol, otok, temperatura, jeza, drhtavica i crvenilo. Obavezno se odmah javite zubaru.

Napukli zubi

Dešava se kada su zubi osetljivi, kada škripite zubima ili ste imali neku povredu. Pukotina može da bude i vidljiva golim okom, a bol koji izaziva je užasan. Ukoliko se ne tretira, problem se samo pogoršava.

Naslage na zubima i promena boje zuba

Vremenom se menja boja zuba i naslage se na njima strahovito gomilaju. Ovo je često posledica jedenja neke hrane, ispijanja kafe i čajeva, pušenja, starenja, genetike, povrede ili upotrebe nekih lekova. Rešenje može da bude izbeljivanje, ali se obavezno pre toga konsultujte sa lekarom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE