Obrenovac, 23.03.2019

Pisanje dnevnika ─Źuva srce


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 23.06.2018.
Pisanje na strukturisan na─Źin omogu─çava ljudima da shvate neke stvari o kojima nisu razmi┼íljali i da krenu napred umesto da se vrte u za─Źaranom krugu

Foto:Shutterstock


´╗┐

Pisanje dnevnika nakon razvoda mo┼że da poboljša zdravlje srca i sposobnost ljudi da se prilagode novonastaloj situaciji, pokazuje ameri─Źko istra┼żivanje. Ali nije svejedno kakav dnevnik vodite.

Istra┼żiva─Źi su podelili 109 u─Źesnika, i muškaraca i ┼żena, koji su se razveli u periodu od tri meseca, na tri grupe. U prvoj grupi u─Źesnici su pisali o svojim dubokim ose─çanjima i iskustvima u vezi. Drugi su zamoljeni da pišu o svojoj vezi, ali na strukturisan na─Źin, kao pri─Źu koja ima po─Źetak, sredinu i kraj. Tre─ça grupa je pisala o svojim svakodnevnim aktivnostima, bez govora o ose─çanjima. Svi su pisali 20 minuta dnevno tri dana zaredom. Pre po─Źetka i na kraju studije procenjivano je fizi─Źko i psihološko zdravlje ispitanika. Osam meseci kasnije, ispitanici iz druge grupe imali su ni┼że otkucaje srca i višu stopu varijacije izme─Ĺu otkucaja srca, a obe ove stavke povezane su sa boljim zdravljem.

Nau─Źnici objašnjavaju da pisanje na strukturisan na─Źin omogu─çava ljudima da shvate neke stvari o kojima nisu razmišljali i da krenu napred umesto da se vrte u za─Źaranom krugu i iznova do┼żivljavaju negativne emocije, što se ─Źesto doga─Ĺa nakon kraha bra─Źne zajednice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE