Obrenovac, 14.04.2024

ČVRSTI ILI TEČNI SAPUN


Izvor: Index.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 23.07.2019.
Na kom ima više bakterija i koji je bolji za korišćenje?

Foto:Telegraf
Koji sapun bolje dezinfikuje ruke, tečni ili čvrsti? Ovo pitanje ste sigurno barem jednom postavili, razmišljajući o održavanju lične higijene i očuvanju zdravlja.

Čvrsti sapun pored lavaboa često prolazi kroz mnogu ruku, većinom onih neopranih. Ipak, panici nema mesta jer se uprkos tome bakterije ne šire dalje, tvrdi direktor nemačkog Savetodavnog centra za higijenu dr Ernest Tabori u časopisu Good Health, a prenosi Berlin.de.

U teoriji, svako ko koristi sapun ostavlja svoje bakterije na njemu, ali on nije plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Iako neko vreme ostanu na sapunu, bakterije ne požive dugo. Čvrsti sapun stoga nije nehigijenski kao što se smatralo, istaknuo je ovaj nemački lekar.

Što se tiče tečnog sapuna, klice se ne skupljaju u samom sapunu, već na njegovoj pumpici. Nečistoće na tvrdom i tečnom sapunu su zanemarive ako temeljno operete ruke odmah nakon dodira sa sapunom.

Dakle i ćvrsti sapuni i tečni mogu da se koristiti bez ikakvog straha, bitno je samo da se koristi ili jedna ili druga vrsta sapuna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE