Obrenovac, 22.07.2019

NIJE KASNO DA ISPRAVITE RAVNE TABANE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2018.
Evo kako da ublažite deformaciju stopala koja nastaje starenjem

Foto:Depositphotos
Ravni tabani kod odraslih nastaju zbog gubitka čvrstine i elastičnosti svoda stopala. Ovaj deformitet može da bude uzrok pojave bolova prilikom dugotrajnog stajanja kao i hodanja i zato bi ga trebalo lečiti.

- Nošenje obuće sa pravilno napravljenim i postavljenim ulošcima značajno ublažava deformaciju stopala koja nastaje starenjem, iako se sam deformitet ne može popraviti - kaže Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica". - Ukoliko su ravna stopala posledica reumatoidnog artritisa, prekomerne gojaznosti, nekih neuroloških bolesti ili šećerne bolesti, u tom slučaju bi trebalo da se leči osnovni uzrok, svakako uz odgovarajuće uloške.

Za sprečavanje spuštanja svoda stopala savetuju se i vežbe jačanja i istezanja mišića potkolenice i stopala.

- Ove vežbe pomažu u sprečavanju napredovanja deformiteta i u isto vreme smanjuju tegobe - kaže naš sagovornik. - Za određivanje vrste i intenziteta vežbi potrebno je najpre se posavetovati sa stručnjakom za tu oblast.

Ispravljanje ravnih tabana u velikoj meri otklanja tegobe i utiče na veću pokretljivost i bolju funkcionalnost. U isto vreme, kako kaže dr Slavković, sprečavaju se osovinski poremećaji skočnog zgloba i kolena, kao i deformiteti prednjeg dela stopala i pete. Takođe, umanjuje se mogućnost pojave žuljeva koji mogu da postanu problematični i prerastu u hronične poremećaje.

- Bez obzira na to da li ravna stopala uzrokuju tegobe ili se normalno funkcioniše, trebalo bi da se nose ulošci - kaže dr Slavković. - Osim toga, u slučaju ovog deformiteta, vrlo je važno i regulisati povećanu telesnu težinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE