Obrenovac, 01.04.2020

BOJE NAS LEČE


Izvor: Aura,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Crvena rasplamsava vatru, teget leči prehladu, plava olakšava disanje, a žuta...

Foto:Profimedia
Svaka boja ima određeno značenje i bili toga svesni ili ne, boje nas okružuju od prvog dana našeg rođenja i imaju veliki uticaj na naše emocije i način na koji izražavamo svoja osećanja.

Crvenom bojom podstičemo seksualnu energiju, odeća indigo boje bolje greje i leči prehladu, bronhitis i upale pluća. Plava boja pozitivno utiče na zdravlje i olakšava disanje, a žuta preventivno deluje na kožne infekcije.

Opštevažeće pravilo glasi: jake boje izazivaju snažne telesne reakcije, dok one prigušene smiruju.

Naučno je dokazano da najmanju talasnu dužinu ima ljubičasta boja, zatim plava i zelena. Žuta boja označava sredinu, a narandžasta se bliži gornjoj granici. Crvena boja predstavlja kraj spektra koji je vidljiv okom, iza nje se već nalazi oblast infracrvenog zračenja.

Na suprotnom, donjem kraju spektra nalazi se ultraljubičasto zračenje, koje iako lekovito, može da bude i veoma opasno. Izaziva tamnjenje kože, ali i toplotni udar, uništava opasne mikrobe, ali s druge strane, zajedno sa njima uništava i ćelije.

Svaki čovek zrači posebnom bojom

Terapeutski sistem lekovitog delovanja boja vremenom su razradili hindusi i muslimani koji su vekovima pratili njihovo delovanje. Utvrdili su da boje ne izazivaju nikakve neželjene kontraindikacije i otkrili da nijedna boja sama po sebi nije dobra niti loša, svaka može da se iskoristi za dobrobit čoveka.

Otac medicine, Hipokrat, godinama je povezivao moć boja sa karakterom čoveka i utvrdio je postojanje četiri glavna tipa temperamenta: sangvinik – crvena, kolerik – žuta, flegmatik – zelena i melanholik – plava. Nagovestio je činjenicu da svaki čovek ne samo da percipira boje već da ih zavisno od svoje prirode, psihičkog stanja i ponašanja i zdravstenog stanja – zrači.

Upravo je ova aura jedan od razloga što su nam neki ljudi već na prvi pogled simpatični, a drugi ne.

Crvena boja vibrira životnom snagom i samopouzdanjem

Crvena boja je od najstarijih vremena u monogim narodima imala posebno mesto i značenje. Stari Egipćani su sebe smatrali crvenom rasom i zbog toga su tokom verskih ceremonija svoja tela farbali ovom bojom.

Ona je najvidljiviji izraz životne snage, energije, seksulanog uzbuđenja i ljubavne strasti. Osnažuje i podstične na fizičku aktivnost, ali i upozorava na opasnost. Psiholozi to objašnjavaju time da se vezuje sa krvlju. Odeću crvene boje najbolje je nositi kada osetimo manjak samopouzdanja. Ona nam pomaže da prikupimo i zadnji atom snage kada se nalazimo pred donošenjem važnih životnih odluka. Crvena je i boja strasti i večne ljubavi, a naučno je dokazano da su muškarci obučeni u crvene boje daleko privlačniji ženama jer zrače samopouzdanjem i seksualnošću. Sa zdravstvenog aspekta, crvena boja ubrzava oporavak i podstiče rad želuca. Povećeva krvni pritisak, i koristi se kod poremećaja stvaranja krvi i za lečenje slabe cirkulacije krvi.

Zelena – boja novog života

Zelena boja je snažno povezana sa prirodom. To je boja koja simbolizuje plodnost i u 15. veku je često korišćena na venčanjima. Veoma je prijatna na pogled i stvara umirujući efekat pa se često koristi u uređenju enterijera.

Brojna istraživanja su utvrdila da zelena boja u ljudima budi osećaj sigurnosti i nade, pa je to jedan od glavnih razloga zašto je hirurzi nose u operacionim salama. Boravak u prirodi prepunoj zelenila ima terapeutsko delovanje, a lekari savetuju da se okružimo zelenilom ako prolazimo kroz fazu duševnih nemira i napada histerije. Gledanje u zelenu boju poboljšava vid, pomaže kod upala, kašlja i čira. Ona je nepresušni izvor energije za sva živa bića jer podstiče rad srca i cirkulaciju krvi.

Žuta nas čini svežim, zdravim i srećnim

Žuta je boja sunca i vezuje se za sve pozitivne emocije poput ljubavi i sreće, a ljude ispunjava intelektom i zdravom energijom. Egipćani su je smatrali svetom bojom jer su je povezivali sa bogom sunca Ra i pšenicom od koje je često zavisio njihov opstanak. U hinduizmu, ona je simbol čiste duše i istine, a u Kini je nacionalna boja posvećena samom caru. Žuta je boja intelektualaca i umetnika i ispunjava nas motivacijom za učenjem i hrani kreativnom energijom onda kada nam je to najpotrebnije. Osim što poboljšava pamćenje i koncentraciju, sam pogled na žutu boju će vas ujutru brzo razbuditi. Psiholozi nošenje odeće žute boje savetuju osobama kojima je neophodno da se oslobode napetosti pred neki važan ili stresan događaj. Žuta leči infekcije i podstiče rad jetre i žuči, a blagotvorno deluje na dijabetičare.

Plava – simbol mudrosti i duševnog mira

Plava boja se često povezuje sa dubinom i emocionalnom stabilnošću. Ona smiruje strasti, otklanja nervozu i na prvi pogled donosi unutrašnji mir. Stari Grci i Rimljani su je smatrali bojom bogova i pripisivali su je boginji ljubavi Veneri. U davna vremena, posebno u istočnim zemljama Evrope, svako novorođenče bi se oblačilo u plavo, bez obzira da li bi dolazilo iz aristokratske porodice ili ne. Moderni psiholozi su dosta vremena posvetili proučavanju kakav efekat plava boja ima na ljudsku psihu. Kažu da je plava boja simbol večnog traganja i spoznavanja samog sebe. Ona se u medicini i tokom psihijatrijskih tretmana koristi za smirivanje pacijenata, pomaže da se lakše zaspi, smiruje uznemireni um i organizam i nadražene živce. Osim toga, efikasno deluje na čišćenje kože i lečenje čireva, olakšava bolove i smanjuje temperaturu, a bolesnima daje snagu.

Ljubičasta leči nesanicu i psihičke poremećaje

Ljubičasta boja povezuje se s plemstvom i duhovnošću. Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova svih vremena bio je odličan poznavalac boja i tvrdio je da ljubičasta stakla u vitražima crkava višestuko pojačavaju meditacijsko i duhovno dejstvo. Bila je omiljena boja kraljice Kleopatre u Egiptu, a u Americi orden „Ljubičasto srce“ dodjeljuje američka vojska vojnicima koji su bili ranjeni u ratu. Ova boja je simbol velike duhovnosti, duboke osećajnosti, skormnosti i usamljenosti pa je često kroz istoriju bila znak visokog dostojanstva i poštovanja. Malo je poznata činjenica da je veliki nemački kompozitor Ričard Vagner svoja najbolja djela stvorio pod uticajem ljubičaste boje, inače omiljene boje melaholika i onih čiji je um preopterećen negativnim mislima.

Ljubičasta boja smiruje i harmonizuje mozak i veoma je korisna kod lečenja nesanice. Često se koristi kao efikasno terapijsko sredstvo za lečenje nervnih i psihičkih poremećaja. Otkriveno je i da soba ljubičaste boje može da podstakne kreativnost kod dece ili umetnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE