Obrenovac, 14.04.2024

MANDARINA JE PUNA VITAMINA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2019.
Odlična je za imunitet i zdravlje celog organizma

Foto:Depositphotos
Mandarine su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranjivih sastojaka i vitamina koje vam mogu pomoći u sprečavanju bolesti poput gripa, ali će vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma.

Najbolje uspevaju u suptropskim krajevima jer je osetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod nule. Na našem području najčešće se uzgaja sorta "unishu" čiji su plodovi sočni i skoro bez smemenki. Mandarine sazrevaju u jesen. Sto grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalijuma, 33 mg kalcijuma, 11 mg magnezijuma i 30 mg vitamina C. Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Smanjuje rizik od raka

Naučnici s Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine. Osim toga, mandarine mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Smanjuju holesterol

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar kolesterol. Takođe, mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola i održavaju normalan krvni pritisak.

Gubite kilograme

Budući da je ovo voće sjajan izvor vlakana, vaš želudac će biti puniji. Konzumacijom mandarina smanjićete želju za hranom.

Jačaju imunitet

Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina, piše klix.ba. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcioniranje zdravog imunološkog sistema.

Zdrava koža

Redovito konzumiranje soka od mandarine čini kožu lepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj. Osim toga hranjivi sastojci koje poseduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja. Mandarine možete naneti i direktno na kožu. Ulje mandarine koristi se za obnovu novih ćelija tkiva, što pomaže bržem zaceljivanju rana.

Rast kose

Mandarine su bogate vitaminom E i B12, a ti vitamini su izuzetno bitni da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE