Obrenovac, 23.02.2019

Pijete voćne sokove? Ovo treba da znate


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2018.
Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress

Foto:Thinkstock
Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate svog istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od 6,8 decilitara slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u proseku konzumiraju manje od 3,4 decilitra.

Vođa istraživanja Džin Velč kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolisati unos šećera u organizam.

"Smatramo da istraživanje u značajnoj meri potkrepljuje saznanja o važnosti smanjenja udela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona.

Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udelom šećera.

Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranljivih namirnica u slatkim napicima njihova upotreba vodi do "priliva šećera", koji telo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE