Obrenovac, 10.07.2020

BRZO ZABORAVLJATE ČAK I VAŽNE INFORMACIJE?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2019.
Tri proverene tehnike da poboljšate pamćenje

Foto:Profimedia/Wavebreak,Pixabay
Šta je ono što karakteriše dobrog barmena?

Naravno, mogućnost da zapamti apsolutno svako piće u baru i svaku porudžbinu.

Kada je pre nekoliko godina Institut Galop istraživao karakteristike koje neko mora da ima da bi bio barmen, pronašli su nešto neočekivano. Naime, najbolji barmeni pamtili toliko toga, ali do najsitnijih detalja. Nisu pamtili samo redovne goste već i njihove narudžbine.

U nameri da otkriju da li barmeni zaista imaju tako dobro pamćenje izvršeno je istraživanje u kojem su testirali barmene i njihovu mogućnost da zapamte 100 imena, odnono porudžbina. Najveći bonus dobio bi barmen koji je mogao da nabroji 500 imena i da se seti njihovih porudžbina.

Iako je izgledalo kao da niko neće dorasti ovom cilju, nekoliko godina kasnije, britanka barmenka Dženis oborila je rekord i uspela da se seti imena i porudžbina čak 3.000 mušterija!

Možda ovakvo pamćenje zvuči kao talenat sa kojim se retki rađaju, ali ispostavilo se da svi mi posedujemo jednu mogućnost koja može doprineti takvom pamćenju.

Kao primer uzmite novinara Džošuu Foera iz SAD, koji je izvesno vreme vežbao i na kraju osvojio prvo mesto na takmičenje u pamćenju.

"Svako od nas može da ima veoma dobro pamćenje. Svaki čovek krije neverovatne mogućnosti pamćenja, a sve što treba jeste da iskoristi odgovarajuće tehnike i da ih probudi", rekao je on i otkrio tri fenomenalne tehnike:

Zaboravite na kampanjsko učenje

U jednom eksperimentu učenici su dobili zadatak da poslušaju nekoliko priča i posle sat vremena napišu sažetak sa što više detalja iz priče. Njihovo sećanje je od 10 do 30 odsto bilo bolje kada su ih nekoliko minuta nakon slušanja zamolili da odmore u jednoj mračnoj i mirnoj sobi.

To znači da je vašem mozgu potreban odmor, ali prostor da primi sve informacije. Kada je isto istraživanje sprovedeno nad pacijentima koji su imali neki vid moždanog udara ili druge neurološke povrede, poboljšanje njihovom pamćenja se povećalo za čak 70 odsto!

Batalite neprestano ponavljanje ili podvlačenje

Istraživanja su takođe otkrila da neprestano ponavljanje informacija ili podvlačenje teksta kako bi se on lakše upamtio nikako ne pomažu. Umesto toga, probajte nešto što će zaista raditi - sami sebe testirajte!

Nauka dokazuje da samostalnim testiranjem možemo da imamo bolje rezultate od bilo koje druge tehnike. Kada preuzimamo znanje iz sopstvene glave iznova i iznova, onda znamo gde i da ga nađemo sledeći put, te tako brže popunjavamo rupe u pamćenju.

Pričajte nekom

U nedavnom predavanju ljudi su slušali o zvučnim talasima i fenomenu Dopler (fenomen koji izaziva da zvuk sirene bude glasniji dok nam se približava da bi se postepeno utišavao dok prolazi pored nas).

Nakon što su čuli predavanje učenici su dobili zadatak da isto to predavanje sami održe trećem licu sa ili bez beleški. Nedelju dana kasnije, vratili su se i uradili test. Rezultati su pokazali da su oni koji su držali predavanje bez beleški imali bolje rezultate. Najbolji način da naučite nešto, dakle jeste da to prenesete nekom drugom.

Zato sada idite u neku mirnu prostoriju gde ćete provesti narednih 10 minuta (pazite da ne zaspite), te počnite s primenjivanjem ove tehnike i ne zaboravite da o njoj pripovedate nekom drugom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE