Obrenovac, 12.11.2019

NAUČNICI POTVRDILI


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2019.
Prerađene namirnice povećavaju rizik od prerane smrti

Foto:Shutterstock
Rezultati francuskih naučnika pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 odsto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećava za 15 odsto.

Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljenih hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni.

Opasni aditivi i veštačke boje

Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smeju se zaboraviti ni jela s veštačkim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.

Poznato je da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Na temelju nekoliko stepeni industrijske prerade isti tim francuskih naučnika prošle godine je proučavao uticaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma.

Najgora je ekstremno prerađena hrana

U skladu sa sistemom klasifikacije hrane NOVA, koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, hrana se, u zavisnosti od stepena prerade, kategorizuje u četiri grupe - niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripremanju hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.

Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu grupu sistema klasifikacije hrane NOVA. Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i hranljive sastojke. U ovu grupu spadaju prethodno naseckano i za prodaju pripremljeno voće i povrće zapakovano u kesice kao salata ili sveže zamrznuto. Tu su još i konzervisana tuna i pasulj, kao i paradajz u konzervi.

Nasuprot tome, voćni kompoti s dodatkom šećera spadaju u grupu prerađene hrane, ali voćni deserti sa veštačkim šećerom, bojama i sredstvima za teksturu smatraju se ekstremno prerađenom hranom. Usoljeno meso spada u prerađenu hranu, dok se dimljeno meso s dodatkom nitrita i konzervansa klasifikuje u ekstremno prerađenu hranu.

Samci jedu nekvalitetnije

Naučnici su ustanovili da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju grupe ljudi s nižim primanjima.

- Konzumacija ekstremno prerađene hrane odraz je i društvenih nejednakosti. Nesrazmerno je češće konzumiraju osobe s nižim primanjima ili nižeg stepena obrazovanja, a neretko i osobe koje žive same. Takve namirnice su kupcima privlačnije jer su jeftinije, a zbog visokog sadržaja šećera, soli i zasićenih masnoća vrlo su ukusne i široko dostupne. Potrebno je smanjiti socio-ekonomske razlike da bi se ovakve nejednakosti rešile - objašnjavaju naučnici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE