Obrenovac, 29.09.2022

BILJKE KOJE ČUVAJU ZDRAVLJE


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2019.
Drevna umetnost lečenja eteričnim uljima je spas za telo, duh i misli

Foto:Shutterstock
Francuski hemičar Rene prvi je upotrebio termin aromaterapija.

Njen cilj jeste da se pristupi ljudskom biću i da se leče telo, duh i misli.

Aromaterapija relaksira, povećava radnu energiju i koncentraciju, jača odbrambeni sistem organizma, čisti kožu, jača kosu, jednostavno, podiže kvalitet života. Dokazano je da pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Ona je deo fitoterapije, discipline koja koristi biljke za očuvanje zdravlja, za prevenciju i lečenje bolesti. Specifičnost aromaterapije je u tome što u tu svrhu upotrebljava posebne ekstrakte iz biljaka koji se nazivaju eterična ulja.

Eterična ulja ustvari nisu “ulja” jer su to nemasne tečnosti. Kako god bilo ona svojim mirisom deluju i na raspoloženje i emocije. Putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak. 

Svako ulje ima svoju specifičnu namenu.

Aromaterapija može da se koristi i na sledeće načine:

Inhalacija

U pola litre ključale vode nakapajte par kapi eteričnog ulja, glavu pokrijte peškirom i udišite oko minut, pa odmorite. Ponovite ovo nekoliko puta. 

Masaža

Aromaterapija je bliska masaži i lečenju dodirom jer ulja pojačavaju njihovo blagotvorno dejstvo. Mirišljava ulja preko kože brzo prodiru u krvotok, koji lekovite molekule raznosi po celom organizmu.

Većina eteričnih ulja ne smije se nanositi direktno na kožu već se prije toga moraju otopiti u nekom biljnom ulju koje se u aromaterapiji naziva i baznim uljem.

Lokalno utrljavanje

Ponekad eterična ulja možete naneti samo na jedan deo tela, na stomak kod problema sa probavom ili kod menstrualnih tegoba, na zglobove kod reumatizma ili na slepoočnice za ublažavanje glavobolja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE