Obrenovac, 18.06.2019

DEJSTVO KOFEINA


Izvor: Lepa&Srećna,Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
Evo koliko kafe smete da pijete, a da vam ne skoči pritisak

Foto:Shutterstock
Visok pritisak predstavlja rizik za krvne sudove i može da dovede do brojnih zdravstvenih komplikacija, piše Lepa & Srećna.

Najopasnije posledice hipertenzije su srčani udar (infarkt) i moždani udar (šlog), ali možete da kontrolišete mnoge rizične faktore koji dovode do njih.

Na pojavu visokog pritiska utiču loša ishrana, pušenje, preveliki broj kilograma i malo kretanja i fizičke vežbe, ali i pijenje napitaka sa kofeinom.

Kofein ne sadrži samo kafa, već i čaj, kao i energetska pića i razne "kole". Lekari upozoravaju da je konzumiranje ovih pića bezbedno samo u slučaju da je vaša ishrana izbalansirana, kao i da tokom dana pijete dovoljno vode.

Hidratacija je neophodna da bi krvni pritisak bio u granicama normale, a pića s kofeinom nipošto ne smeju biti preovlađujuća vrsta tečnosti koju pijete. Već posle četvrte šoljice kafe postoji rizik da će pritisak skočiti, tako da lekari ne preporučuju više od četiri kafe dnevno.

Imajte na umu da nivo kofeina u krvi dostiže vrhunac za 30 do 120 minuta posle oralnog uzimanja, kao i da ostaje u organizmu 3 do 6 časova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE