Obrenovac, 21.04.2024

BELI ILI SMEĐI ŠEĆER


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 29.04.2019.
Koji je bolji za vas i zašto?

Foto:Shutterstock
Održavanje zdravlja znači postavljanje pitanja i donošenje dobrih odluka: Da li je za vas kafa bolja od čaja? Da li su ugljeni hidrati dobri za vas? I što je najvažnije ... da li je smeđi šećer bolji od belog šećera?

"Ljudi mi stalno govore da stavljaju četiri kašičice smeđeg šećera u kafu umesto belog šećera, i smatraju da je to sasvim u redu", kaže Šira Susi, poznata nutricionistkinja.

Stvarnost je da u praksi to nije u redu. U stvari, ne razlikuje se od stavljanja četiri kašičice belog šećera u kafu. Postoje dve vrste smeđeg šećera, prema Susi: prirodni smeđi šećer, koji se dobija od prirodnog soka trske, ili rafinerijski smeđi šećer, koji je zapravo beli šećer obložen tankim sirupom od melase (zaslađivač).

Svi imaju različit procenat saharoze, glukoze, fruktoze, minerala i vode. Njihovi ukusi i teksture mogu biti malo drugačiji. Susi kaže da tamniji ima jači ukus. Ali oni su praktično isti kada se radi o tome kako utiču na vaše zdravlje. 

"Kada je u pitanju poređenje belog i smeđeg šećera, oni su skoro identični što se tiče nutritivnih vrednosti", kaže Alida Jakobelis, vlasnica firme "ALIVE Nutrition Solutions".

"Beli šećer je malo više obrađen jer ima melasu potpuno izvađenu iz nje, dok je smeđi šećer rezultat zaustavljanja proizvodnog procesa malo ranije, dok je mala količina melase ostala. Smeđi šećer sadrži tragove minerala kao što su kalcijum i kalijum, dok je beli šećer čista saharoza bez vitamina ili minerala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE