Obrenovac, 19.04.2024

VAŽNO JE DA ZNATE


Izvor: Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 29.06.2019.
Hodanje je zdravo samo ako se krećete ovom brzinom

Foto:Profimedia
Samo ukoliko se krećete brzinom od četiri do šest kilometara na sat, onda hodanje može da se smatra vežbanjem i da donese prednosti vašem zdravlju.

Ljudsko telo bi trebalo da bude u pokretu kako bi bilo funkcionalno i zdravo.

Hodanje je lagan i besplatan način rekreacije, ali da li je ono dovoljno da bi bilo smatrano vežbanjem koje sa sobom nosi sve dobrobiti za psihičko i fizičko zdravlje?

- Naravno da je bolje hodati, nego sedeti, ali da bismo izvukli maksimum iz ove aktivnosti trebalo bi da je kombinujemo s aerobnim vežbama (trčanjem, biciklizmom i plivanjem), ali i sa vežbama izdržljivosti. Samo hodanje jednostavno nije dovoljno za većinu ljudi. To ne znači da nije dobro za zdravlje, već samo da nije dovoljno - objašnjava Džekson Fif, naučnik iz oblasti sporta.

- Ako možete da hodate brzinom od četiri do šest kilometara na sat, pola sata do sat na dan, tada hodanje može da ima učinak na zdravlje - da bude prevencija hroničnih bolesti i da smanji rizik od povreda kod bavljenja drugim sportovima - dodaje biohemčar Kevin Neto.

Profesor Tim Olds iz Australije, čije je područje delovanja vezano za zdravlje, upozorava da je premalo hodati samo pola sata dnevno. Ljudi su nekada hodali četiri do šest sati svaki dan.

- Kako bismo za 20 odsto smanjili rizik od prerane smrti trebalo bi da hodamo bar 56 minuta dnevno ili da trčimo 16 minuta -objašnjava Olds pozivajući se na rezultate istraživanja sprovedenog u Australiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE