Obrenovac, 14.12.2018

Da li veštačka svetlost može da vas usmrti?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2018.
Lekari: Možda

Foto:Thinkstock




Međunarodni tim naučnika na čelu sa Institutom za globalno zdravlje u Barseloni otkrio je da plava svetlost povećava rizik od nastanka raka prostate i raka dojke.

Naučnici su istraživali medicinske podatke više od 4.000 ljudi u 11 oblasti u Španiji, kao i količinu veštačke svetlosti kojoj su izloženi u zatvorenom prostoru, i na otvorenom. 

Rezultati su pokazali da je kod žena, koje su u gradovima bile izložene velikoj količini plave svetlosti, rizik od raka dojke bio povećan jedan i po put, dok su muškarci imali 2,8 odsto puta veću šansu za razvoj raka prostate. Oni su spavali u veoma osvetljenim prostorijama, za razliku od muškaraca koji su spavali u mraku i kod kojih su šanse za nastanak raka bile manje. 

Studija je bila usmerena na plavu svetlost koju emituju samo spoljašnji izvori, mada lekari upozoravaju da je mehanizam emitovanja plave svetlosti na mobilnim telefonima isti. Ipak, još nema razloga za brigu kada je reč o elektronskim uređajima, odnosno bar dok se ne sprovede nova studija na tu temu, izjavio je vodeći naučnik istraživanja Alehandro Sančez de Migel za Si-En-En. 

Plava svetlost, inače, smanjuje količinu melatonina u mozgu i ometa biološki ritam.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE