Obrenovac, 24.06.2019

NIJE U PITANJU ALERGIJA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2018.
Evo zašto vas bole usta kada pojedete ananas

Foto:Pixabay
Kada pomislimo na leto na pamet nam odmah padne situacija u kojoj sedimo negde u hladu i grickamo ananas, ali kod nekih od nas se javlja neprijatan osećaj osetljivosti.

Postoji razlog zašto vas boli jezik ili usta nakon što ste pojeli ananas, a on je pomalo jeziv. Mnogi misle da je taj osećaj osetljivosti uzrokovan alergijom na ananas, ali to nije uvek istina. Alergija na ananas nije česta pojava, a uzrokuje osip, gubitak daha, vrtoglavicu, grčeve u stomaku ili oticanje usta grla i jezika.

Osećaj osetljivosti koji se javlja kod mnogih od nas nakon što smo pojeli ananas, nije alegrija već dokaz da nešto iz ananasa zapravo utiče na vaša usta. Ananas sadrži nešto što se naziva bromelan. Bromelan se najčešće koristi za omekšavanje mesa jer omekšava proteine. Ukoliko osećate povećanu osetljivost u ustima, možda je to zbog delovanja ananasa na proteine u vašim ustima, jer se varenje ananasa započinje u vašim ustima. To definitivno nije prijatna reakcija koju je lepo zamisliti ili osetiti.

Razlog zašto imate ovaj osećaj samo u ustima, a ne u stomaku je taj što se u stomaku bromelan lako razlaže. Vaša usta to ne mogu, a reakcija može da vodi do povećane osetljivosti i otoka. Ali, ukoliko je samo ovaj osećaj prisutan to ne znači da trebate da izbacite ananas iz ishrane. Ovaj efekat možete da smanjite ukoliko jedete kuvani ili konzervirani ananas.

Na internetu se može naći i trik da oljušteni ananas potpite u slanu vodu koja će smanjiti kiselost i učiniti bromelan manje jakim. Bromelan može da se koristi i kao suplement koji se boru protiv upalnih procesa u telu. Nemojte ga uzimati zdravo za gotovo, jer može da deluje u kombinaciji sa nekim lekovima, antidepresivima i lekovima protiv nesanice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE