Obrenovac, 13.08.2022

TIKVICE U SLUŽBI ZDRAVLJA


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2019.
Niste ni svesni koliko su korisne za organizam

Foto:Shutterstock
Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikvovke, poreklom iz Amerike. U tu porodicu spadaju tikve, bundeve, krastavci i dinje, a botaničari ih ne smatraju povrćem, nego voćem.

Tikvice imaju veliki broj benefita za zdravlje organizam. Zbog ovih razloga bi trebale da se nađu u vašem jelovniku, što češće: 

Izuzetno velike nutritivne vrednosti 

Sadrže velik broj važnih vitamina i minerala, ali i dosta vlakana, a sve to uz jako malo kalorija. Naročito su bogate vitaminom A.

Bogate su antioksidansima

Antioksidansi štite organizam od delovanja slobodnih radikala, dakle od mikro upala i starenja. Tikvice sadrže puno karoteonida, beta-karotena i zeaksantina. Oni štite oči, kožu i srce, a dobri su i u smanjenju rizika od nastanka nekih tipova raka, poput raka prostate.

Najviše antioksidansa nalazi se u kori tikvica. Najviše ih imaju žute tikvice, a najmanje svetlozelene.

Poboljšavanju zdravlje probave

Kao prvo, bogate su vodom, što je važno za stolicu jer smanjuje mogućnost konstipacije. Uz to, tikvice sadrže celulozu, odnosno vlakna, i to topiva i netopiva.

Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem pražnjenju creva, dok topiva vlakna hrane dobre, korisne bakterije u crevima.

Odlične za osobe sa povišenim šećerom u krvi

Tikvice su izvrsna zamena za testeninu. Od njih mogu da se prave špagete, pa čak i podloge za picu.

Vlakna u tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi, što znači da kontrolišu apetit, a baš kao i svo voće i zeleno povrće pomažu smanjenju nivoa insulina u krvi.

Čuvaju zdravlje srca

Verovatno je glavni krivac za ovo visoki udeo vlakana u tikvicama, jer sva istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu puno biljnih vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Pektin, jedna vrsta topivih vlakana u tikvicama, pomaže u snićavanju lošeg holesterol. Dovoljno je da jedete dva do deset grama topivih vlakana dnevno kroz meseca ili dva dana da bi se holesterol smanjio. 

Sjajan saveznik mršavljenju

Dobre su, čak,  i za gubitak težine. Pomaže u regulisanju apetita. Imaju puno vode, pa će brzo zasititi organizam, a mala kalorijska vrednost je pogodna za uspešno sprovođenje dijete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE