Obrenovac, 25.04.2019

ZABORAVITE CIGARETE ŠTO PRE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2018.
Ovo je sve što treba da znate da biste odmah prestali da pušite

Foto:Printscreen
Cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti, budući da se proda više od 1.000.000.000.000 pakli svake godine, a 25 odsto od toga je prokrijumčareno. Stav društva o pušenju i cigaretama se dramatično promenio u poslednjih nekoliko decenija.

Navika koja je nekada smatrana ultimativnim izrazom kul ličnosti, seksipila i dobrog zdravlja, danas se smatra veoma nezdravom i nepoželjnom. Verovali ili ne, cigarete su nekada reklamirali sportisti i poznat glumaca, a reklame je bilo skoro nemoguće izbeći jer su bile i na televiziji, i novinama i u časopisima. U današnje vreme, reklamiranje cigareta je strogo zabranjeno, mada su i dalje najpopularnija mesta za izlaske ona gde je dozvoljeno pušenje.

Zapravo, navika pušenja duvana datira još od pre nove ere, duvan je Evropu i Aziju stigao u 16. veku i postao je popularan uprkos brojnim studijama o njegovoj štetnosti. Naučnici u Nemačkoj su u kasnim 1920-im otkrili vezu između raka pluća i pušenja duvana, a tada su započete i prve aktivne antipušačke kampanje. Godine 1954. grupa naučnika je povezala pušenje duvana sa povećanom smrtnošću među lekarima.

Samom duvanu se u procesu proizvodnje dodaju aditivi za pospešivanje prinosa, promenu boje, mirisa, lakšeg sagorevanja čime se još više povećava toksičnost cigareta. Kao rezultat štetnog dejstva duvanskog dima u organizmu raste krvni pritisak, brzina otkucaja srca i nastaju brojni drugi organski i psihički poremećaji. Organizam u kontaktu sa nikotinom proizvodi dopamin i endorfin koji se povezuju sa osećajem zadovoljstva kod pušača i to je ono što utiče na stvaranje zavisnosti.

Jedna cigareta sadrži više od 4.800 hemikalija, od kojih je poznato da njih 69 uzrokuju rak.

Do 2025. očekuje se da će broj pušača da poraste na 1,6 milijardi.

Dnevno se popuši 15 milijardi cigareta širom sveta.

Oko 69% pušača želi potpuno da ostavi cigarete.

Zavsinici od duvana uglavnom prestaju da puše ponedeljkom.

Pušači ranije osede.

Pušenje povećava rizik od srčanog udara za 200% do 400%.

Pušenje cigareta uzrokuje oštećenja u roku od par minuta, a ne godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE