Obrenovac, 29.09.2022

VEČERAS OBUJTE ČARAPE I LEZITE DA SPAVATE


Izvor: Novi.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2019.
U telu će vam se desiti velika promena

Foto:Profimedia
Nekima je spavanje u čarapama nešto najgore što mogu zamisliti, dok drugi ne mogu zaspati ako pred spavanje ne obuju par udobnih čarapa.

Međutim, sada postoji i naučni dokaz da je dobro ići na spavanje u čarapama.

Naime, istraživanje koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, a topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

Grejanjem stopala šire se krvni sudovi što je mozgu signal da je vreme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi telom koje je zatim spremno za spavanje.

Drugim rečima, hladne noge mogu vam otežati uspavljivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogući će vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta pre nego bez njih. I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

- Hladne noge izvlače energiju iz tela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (prehrane) u telu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagniranju u telu koja može prouzrokovati i bolove - rekla je dr Elizabeth Trattner, doktorka kineske i integrativne medicine za Reader's Digest.

U čemu još pomaže obuvanje čarapa pred spavanje?

Sprečava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulisnaju telesne temperature dok samo telo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tela može biti od koristi u sprečavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je retko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva preteranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulisanju temperature tela, to može pomoći da se spreči ovo stanje.

Ublažava problem suve kože

Osobama koje se suočavaju sa problemom suve kože, posebno u zimskim mesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suva, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge pre spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbegne buđenje sa bolnim i suvim stopalima.

Poboljšava polne odnose

Prema popularnoj studiji iz 2005. godine, parovi koji nose čarape imaju više šanse da dožive or*azam tokom se*sa. Studija je utvrdila da se osobe sa hladnim stopalima brže "hlade" i da im je zato teško da dosegnu vrhunac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE