Obrenovac, 16.04.2024

EPIZODA: CVOKOTANJE


Izvor: Menshealth.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2020.
Na kojim temperaturama telo počinje da reaguje na hladnoću?

Foto:Shutterstock
Poznato je da je rizik od smrti od hipotermije stvaran. Iako je ovaj uzrok smrti sve manje rasprostranjen, ipak se dešava. Ugroženi su, naravno, pre svega oni koji nemaju uslova da se od hladnoće spasu.

Prosečna telesna temperatura odrasle osobe 37 ° C. Otuda, ljudsko telo prelazi u stanje hipotermije već kada dostigne 35 ° C. Ovo otkriće izaziva zabrinutost, posebno zato što se takvo stanje može dogoditi u slučajevima kada je okruženje relativno hladno. Drugim rečima, takve situacije nisu ograničene na previše ekstremne slučajeve, naročito ako je okolina prilično vlažna.

Stoga je dovoljno da pojedinac nije pravilno obučen da postigne temperaturu od 34 ° C, što će rezultirati vrlo ozbiljnim slučajem. Kada pati od hipotermije, ljudsko telo deluje na zaštitu onih organa, koji moraju da budu topli da bi pravilno funkcionisali. Zbog toga je protok krvi koncentrisan u području tih organa, na uštrb ostatku tela, čija temperatura je sve niža.

Fatalan ishod je moguć kada telo dosegne temperaturu od 21ºC.

Pored hipotermije, druga opasnost je rizik od smrzavanja. I u ovom slučaju preniske temperature nisu potrebne, a logika je ista; Što se više krv fokusira na organe, to više trpe ruke i prsti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE