Obrenovac, 20.01.2020

GREŠITE, A NISTE SVESNI


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2019.
Ako bacate koru od pomorandže i stabljiku peršuna, lišavate sebe velikih zdravstvenih dobrobiti!

Foto:Shutterstock
Iako nam izgleda čini kao otpad, delovi voća i povrća koje bacamo zapravo obiluju većom količinom vitamina i minerala nego oni delovi koje konzumiramo.

Kore od pomorandže

Istraživanja su pokazala da se u kori nalazi tri puta više vitamina C nego u samoj voćki. Nemojte, stoga bacati koru, ušećerite je ili je konzumirajte na neki drugi način. Birajte neprskane, naravno.

Stabljike brokolija

Znamo, navikli smo da jedemo samo "cvetove" brokolija dok većina nas baca stabljike. Ipak, tu naviku treba da promenimo.

Stručnjaci tvrde kako je upravo u stabljikama brokolija, ove jedne od najzdravijih namirnica, najveća koncentracija sastojaka koji deluju protivupalno i sprečavaju oštećenja ćelija.

Stabljike peršuna

Jednako su ukusni delovi kao i samo lišće peršuna, koje najčešće koristimo kao začin. Stabljike sadrže mikronutrijente koji blagonaklono deluju na zdravlje vaše kože i očiju.

Kora od jabuke

Mnogi skidaju koru s jabuke i time prave jednu od najvećih greški. Naime, upravo je kora jabuke zdravija od ploda, obiluje vlaknima i vitaminom C, a pomaže u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i održava jednjak čistim.

Beli delovi lubenice i semenke

Ti delovi ove sočne letnje i osvežavajuće namirnice obiluju aminokiselinama koje, dokazano, povoljno deluju na zdravlje srca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE