Obrenovac, 05.07.2020

NIKADA VAM NE BI PALO NA PAMET


Izvor: Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2019.
Šest faktora koji dovode do bolesti pluća kod nepušača

Foto:Profimedia
Nepušači nimalo nisu zaštićeni od bolesti pluća, a pogotovo onih hroničnih. Postoje faktori koji kod onih koji ne konzumiraju cigarete povećavaju rizik od plućnih oboljenja.

Hronična opstruktivna plućna bolest je termin koji se koristi za opisivanje niza oboljenja pluća kao što su emfizem i hronični bronhitis. Ovo stanje predstavlja sprečavanje normalnog protoka vazduha koje ne može da se tretira inhalatorom.

Prema prethodnim izveštajima, najveći faktor rizika za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest je dim cigareta, ali ne trpe samo pušači posledice koje izaziva ovo stanje.

Postoje brojni faktori koji mogu i kod nepušača da povećaju rizik od nastanka ovog oboljenja.

Ekološki faktori

Prema mišljenju profesora Dž.R. Džuberta, pulmologa iz Stelenboša, faktori rizika mogu da budu i neki ekološki činioci poput dima, prašine i pare. Hronično udisanje štetnih čestica i gasa ima tendenciju da stimuliše upalu pluća tokom dužeg vremenskog perioda, što dovodi do progresivnog oštećenja plućnog tkiva.

Istraživanje pokazuje da je najmanje 15 odsto slučajeva hronične opstruktivne plućne bolesti rezultat stanja na radnom mestu, gde su zaposleni izloženi štetnim česticama i plinu. Radnici su izloženi rudničkoj prašini i kristalnom silicijumu, posebno u rudarskoj i građevinskoj industriji. Druge industrije povezane s povećanim rizikom od ovog stanja uključuju fabrike u kojima se obrađuje guma, plastika, koža i tekstil.

Pasivno pušenje

Pasivno pušenje se smatra faktorom rizika za brojne respiratorne bolesti, sinusitis i alergijski rinitis. Zaključci studija koje su istraživale efekte pasivnog udisanja dima na hroničnu opstruktivnu plućnu bolest bili su podeljeni, a neki tvrde da pasivno pušenje ne povećava prevalenciju ovog stanja. Međutim, "American Lung Association" tvrdi da je oko 40.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano s pasivnim pušenjem i da ono može da pogorša respiratorne probleme.

Prethodne respiratorne bolesti

Ukoliko ste imali respiratorne bolesti kao što su astma ili bronhitis u detinjstvu ili kao odrasla osoba, to može da poveća rizik za hroničnu optruktivnu plućnu bolest koja se ne odnosi na pušenje. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Lung", hronična opstruktivna plućna bolest koju su dijagnostikovali lekari se pojavila kod 29 odsto populacije s istorijom astme. Prevalencija ovog oboljenja bila je veća kod odraslih osoba s aktivnom astmom, čak i ako su bili nepušači tokom celog života.

HIV

Postoje dokazi koji jasno ukazuju na to da HIV, sam ili u kombinaciji sa sekundarnim infekcijama i tuberkulozom, može da poveća rizik od hronične opstruktivne plućne bolesti. To može da bude zbog ponovljenih respiratornih infekcija, efekta virusa na plućno tkivo ili zbog smanjenog imuniteta, ali tačan uzrok treba da se istraži detaljnije, navode stručnjaci.

Genetika

Nedostatak proteina u jetri može da uzrokuje i do pet odsto slučajeva hronične opstruktivne plućne bolesti. Ovaj protein se naziva alfa-1 antitripsin i njegov nedostatak je uzrokovan različitim genetskim faktorima.

Starost

Ljudi stariji od 40 godina imaju veći rizik od hronične opstruktivne plućne bolesti, a rizik se povećava sa godinama. Sve je više dokaza da proces starenja može da uzrokuje abnormalnosti pluća koje su povezane s ovim oboljenjem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE