Obrenovac, 16.07.2019

PROVERITE NA VREME


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2018.
Evo kako da znate da li ste alergični na penicilin ili je samo u pitanju neželjeno dejstvo leka

Foto:Pixabay
Penicilin se koristi za lečenje bakterijskih infekcija, uključujući i pneumoniju, šarlah i infekcije ušiju.

Otkrio ga je škotski naučnik Aleksandar Fleming 1928. godine, a veruje se da je do sada spasao oko 200 miliona života od kako je prvi put upotrebljen 1942. godine. Iako je veoma rasprostranjen, mnogi ljudi veruju da su alergični na penicilin. Prema podacima Američke Akademije za alergijsku astmu i imunologiju, jedan od 10 pacijenata veruje da ima alergiju na penicilin.

Ono na šta treba obratiti pažnju kako biste bili sigurni da li imate alergiju ili ne. Simptomi se javljaju obično sat vremena nakon uzimanja leka. Veoma je uobičajeno da se neželjena dejstva antibiotika pomešaju sa alergiojskom reakcijom. Ukoliko niste sigurni da li iamte alergisjku reakciju ili ne, obratite pažnju na sledeće.

Blaga alergijska reakcija na penicilin manifestuje se kao osip na koži, koprivnjača, svrab, curenje iz nosa, gubitak daha i suzne oči. Retko kad osoba koja je alergična dobija anafilaktički šok, što je ozbiljna alergijska reakcija koja zahteva brzo reagovanje.

Lekari upozoravaju da je u tom slučaju celo telo pogođeno a reakcija se javlaj u roku od nekoliko minuta od momenta uzimanja leka, a nekad je za to potrebno i par sati. Ozbiljne reakcije uključuju i otok u grlu ili ustima, promena u radu srca, bol u stomaku i gubitak svesti.

Ukoliko neko padne u anafilaktički šok, savetuje se da se odmah reaguje i toj osobi pruži pomoć. Najboje je odmah dati adrenalinsku injekciju i pozvati Hitnu pomoć.

Zbog toga što se često simptomi alergije mešaju sa neželjenim dejstvima veoma je važno da naučite da ih razlikujete i ne rizikujete vaše zdravlje. Kada pacijent naglasi lekaru da je alergičan na penicilin on treba da promeni terapiju i uključi neki drugi antibiotik.

Kako biste tretirali alergiju na penicilin najbolje je da izbegavate antibiotike. Ukoliko ste alergični , a uzeli ste lek, lekar vam može prepisati odgovarajuće antihistamine kojima ćete tretirati posledice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE